A minimálbérből élők számára rossz hír a megegyezés hiánya

0
A munkavállalói oldal 6,5%-os béremelést szeretne elérni 2021-re /Fotó: Röhrig Dániel - Népszava
Nem született megállapodás a 2021-es minimálbérről.
A munkaadói oldal tartotta magát ahhoz, hogy 3%-kal emelkedjen a minimálbér 2021-ben. Azt javasolták, hogy a minimálbér 166 ezer forintra emelkedjen, míg a garantált bérminimum 217 ezerre nőjön. A cégek a koronavírus miatti válság nyomán úgy vélik, hogy ennél nagyobb emelésre nincs lehetőség – írja a portfolio.hu-ra hivatkozva a szakszervezetek.hu.
Ezzel szemben a munkavállalói oldal 5-6,5% közötti minimálbér-emelést szeretett volna elérni, amiből nem engedtek. Érvelésük szerint
az infláció várhatóan legalább 3%-os lesz, de meg is haladhatja azt, így a bérek vásárlóértéke csökkenne a munkaadók javaslatával.

A felek abban állapodtak meg, hogy a tárgyalások januárban folytatódnak

Ha januárban sikerül megegyezni, akkor az év elejétől (visszamenőleg) hatályos lehet az új minimálbér és a garantált bérminimum is.
Közös közleményben reagáltak a LIGA szakszervezetek a minimálbér tárgyalások mai sikertelenségére. A független szakszervezeteket tömörítő szerv úgy fogalmaz:
„A megegyezés hiánya nagyon rossz hír a minimálbérből élők számára, akiknek jövedelme a hivatalosan mért infláció feletti ütemben értéktelenedik el.”
A kormánynak megvan most az elméleti lehetősége arra, hogy megegyezés hiányában önhatalmúlag eldöntse, hogy hány forint legyen 2021-ben a minimálbér, de a kormány is inkább kompromisszumot szeretne elérni a felek között.
A Magyar Nemzet információi szerint a sikertelen ülést követően informális egyeztetések folynak az év utolsó napján annak érdekében, hogy egyezség születhessen.
Ahogy arról tegnap beszámoltunk az elmúlt 10 év legkisebb minimálbér-emelése lehet a 2021-es. Legutóbb 2015-ben és 2014-ben volt 3,5% körüli a bővítés mértéke, aminél a jelenlegi a munkáltatói javaslat még mindig kevesebb.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here