fbpx
14.6 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Akik valódi ajándékot kaptak idén karácsonykor a kormánytól

- Advertisement -

Kecskemét 1,3 milliárd forint közvetlen kormányzati támogatásban részesült a december 24-i Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet szerint. Az önkormányzati média ezt a város számára adott karácsonyi ajándéknak nevezte, míg mi a kommunista tanácsrendszer feltámadását véltük felfedezni. Nézzük meg, hogy karácsonykor kik kaptak még ajándékba pár milliárdot a szétosztott 860 milliárd forintból.

Igen, fejenként kb 90.000Ft-ot dobott ebbe bele mindenki, a ma született csecsemőtől a nyugdíjasokig.

MCC, az elitképző búvóhely

Még nem tiszta, hogy mi a szándéka a Mathias Corvinus Collegiummal a kormánynak, de az biztos, hogy Kecskemét 6 évnyi költségvetését kapták meg idén. Nyáron 300 milliárdot meghaladó vagyonjuttatást kaptak (a közpénz elvesztette közpénz jellegét), most pedig további 94,5 milliárd forintot kaptak. Csak viszonyítás végett: Kecskemét 2020-as költségvetésének főösszege 54,2 milliárd forint.

Természetesen stadionra is jutott karácsonykor egy kis pénz

Ezeken a tételeken még Majka is kiakadt: a Vasasnak jutott az év végi gigantikus pénzszórásból 350 millió, a Ferencvárosnak három milliárd a Groupama stadion korszerűsítésére. Emlékeztetőül: A Fradi stadion hat éve készült el és akkor 15 milliárdba került, a Vasas pályája tavaly lett kész 6 milliárdból. És megint csak a viszonyítás véget: Kecskemét a két stadionra jutó pénz egyharmadát kapta „ajándékba” ugyanezen a napon.

A hajdúnánási MotoGP pályára újabb 20 milliárdot adunk, már nem is tudjuk, hogy hol tart ennek a projektnek a költségvetése.

Külképviseletek is kaptak 1 nagyvárosnyi költségvetést

A külképviseletek 49 milliárdot kaptak, amiről fentebb már láttuk, hogy nagyságrendileg megfelel Kecskemét 2020-as költségvetésének, főleg ha levonjuk a város költségvetéséből az év közbeni kormányzati elvonásokat.

A nem ellenzéki városok támogatása, azaz a tanácsrendszer feltámasztása

Kecskemét mellett további kormánypárti városok kaptak még működési célú támogatást, összesen 21,8 milliárd forint értékben. Kapott néhány ellenzéki vezetésű város is, de ők csak konkrét projektekre költhetik, mint az Egri Vár (600 millió) vagy a Tapolcai Fürdő (700 millió), Salgótarján városüzemeltetésre (400 millió) és Érd kötelező feladatokra (211 millió).

Hasonló cikkünk:  Pert indíthatnak a magyar egyetemek az Erasmus programból való kizárásuk miatt

Az egészségügynek is jutott egy kis pénz

Az egészségügy is kiemelkedő támogatást kapott, ami talán értelmezhető is egy egészségügyi válsághelyzet közepén, amikor hetente 1000 ember hal meg egy vírus következményeként. Így a karácsonykor kiosztott teljes összeg 5%-a, 44,5 milliárd ment az egészségügybe, adósságrendezésre…

A legdrágább autópálya is elkezdődhet végre

Magyarország évről évre csúcsot dönt a legdrágább autópálya díjért futó versenyen. Emlékezzünk vissza, hogy az M6-os építésekor két alagutat is kellett az alföldön ásni, csak hogy meglegyen a cím. Az M7-esen pedig a völgyhíd kellett ahhoz, hogy az 1 kilométerre jutó díjjal elsők lehessünk. December 24-én hirdették ki, hogy a a Strabag és a Duna Aszfalt konzorciuma nyerte az M6-os autópálya folytatására kiírt tendert. A Bóly és a határ közti 20 kilométeres szakasz építését a korábban becsült 78 milliárdnál drágábban, 90 milliárd forintért vállalta a páros, írja a Napi.hu. Ez kilométerenkénti 4,5 milliárd forintos költséget jelent. Erről a szakaszról írta meg a G7, hogy ez a legértelmetlenebb szakasz Magyarországon. Most már tudjuk, volt értelme, ismét miénk a legdrágább autópálya beruházás.

Decemberben már elment 300 milliárd

A fenti összegek nem tartalmazzák azt a 300 milliard forintot, amiről még december közepén döntött a kormány. Akkor a kommunikációra (1 milliárd), a barátokat hitelező Exim bank tőkeemelésére (40 milliárd), a Budai Varnegyedre (73,6 millárd) és még jó sok dolograt költöttünk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...