fbpx
6.1 C
Kecskemét
2023. március 28., kedd

FRISS HÍREK

Egy éve indult a Mélymerülés Utcalap, ami körül egy segítő közösség született

Egy éve indult a Mélymerülés Utcalap. A kezdeményezőket – Király László György (1956-2020), Kriston-Vízi József, Libor Zoltán, Ulrich Gábor – kettős cél vezérelte, amelyről így számolnak be:
„Egyrészt egy negyedévente megjelenő nyomtatott kiadvánnyal szerettük volna gyarapítani azon fórumok számát, amelyek lehetőséget kínálnak a kecskeméti művészeknek a közönség előtti megjelenésre, másrészt pedig ennek az évente négyszer megjelenő kiadványnak a teljes bevételét jótékonysági célokra kívántuk fordítani.”

Fotó: Csáky Lajos/balról jobbra: Kriston Vízi József, Libor Zoltán, Király László György

„A kultúra és a filantrópia egyaránt fontos eleme volt tehát a koncepciónak. Ez tette, teszi a lapot különlegessé a kecskeméti, de talán az országos palettán is. A szerkesztők és a műveiket felajánló alkotók egyaránt önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül vesznek részt a munkában. További fontos alapelv volt az is, hogy magas színvonalat képviseljen a kiadvány, olyat, amelyre méltán lehet büszke a város műértő és művészetpártoló közönsége.” – írják a kezdeményezők.

Ez egy nagy közösség

 „Egy esztendő után talán nem szerénytelenség kijelenteni, hogy a céljainkat sikerült teljesíteni. Ez elsősorban azoknak a nagyszerű barátainknak köszönhető, akik alkotásaikkal járultak hozzá a kezdeményezés kivirágzásához.”
A január végén megjelent első számban Szűcs Brigitta Z., Müller Péter, Galuska László Pál, Király László György, Hajdú László és Libor Zoltán szövegei mellett Gyenes Kata, Banczik Róbert, Király László György fotói és Ulrich Gábor grafikái kaptak helyet.
A tavaszi, második számban Orosz István verse és grafikája mellett az olvasó találkozhatott Bajáki Zsani, Kisházi Eszter, Bencsik Orsolya, Rajnai Attila Tóbiás, Sipos Gábor Gergő, Palotai Attila, Bárdos József és Resti Kornél írásai mellett A Fehér Vera fotójával, valamint Szolláth Katalin, Nagy Ottilia, A  Varga Imre, Damó István és Balanyi Károly alkotásaival is.

A NEGYEDIK LEMERÜLÉS UTÁN… 8 oldalon, 12 alkotó közreműködésével / Fotó: Mélymerülés közösségi oldala

A harmadik lapszámot Kellerwessel Klaus Fellegi Melinda, Jónás Tamás, Zsembery Péter, Sárosi Gábor és Provaznik Géza írásai mellett A Fehér VeraSzabó Eszter, Ugray Zsuzsa, Ragó Lóránt (1967-2020)  és Németh Ábel művei gazdagítják.
A negyedik lapszám, a COVID helyzet miatt kizárólag online formában hozzáférhető, amelyben A Fehér Vera, Király László György, Kellerwessel Klaus, Zsembery PéterKoloh Elek és Komlós József jr.  szövegei mellett Király László György és Pál Nagy Balázs fotóit, valamint  Farkas Gábor,  Miklós Árpád, Bodri Ferenc, László-Kiss Dezső és Léber László műveit élvezheti  az olvasó.
Ahhoz, hogy az olvasó valóban láthassa a lapot, szükség van egy kiadóra, illetve árusítóhelyekre is. Az előbbit a Védőháló Karitatív Egyesületben találták meg. A kecskeméti kulturális intézmények közül többen (a teljesség igénye nélkül: a Bozsó Gyűjtemény, a Leskowsky Hangszergyűjtemény, a Fotómúzeum, a Ráday Múzeum, NaNo Kávézó) csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Közösségi események segítették a kezdeményezést

Ahhoz, hogy komolyabb bevételt érjenek el a szervezők, amit jótékonysági célokra fordíthatnak, szükség volt kísérő rendezvényekre, közösségi eseményekre is, mesélik a szervezők. Ilyen események voltak: a Váry Károly két színházi estje, amelyek teljes bevételét a lap kedvezményezettjei javára ajánlotta fel az előadóművész. A tavaszi lapszámhoz kötődő online művészeti aukció, amelyen szintén számos kiváló művész alkotásait lehetett megvásárolni, illetve a Mélymerülés Kerti Parti. Hasonló akció volt a Védőháló Karitatív Egyesület által megrendezett jótékonysági forraltborozás a Vágódeszkában.

Így alakultak a jótékonysági támogatások

Az első lapszám, illetve Váry Károly színházi estje összesen 200.000 forint átadását tette lehetővé a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanellátása számára. A színházi előadáshoz a kamaraszínház épületét ingyen bocsátotta rendelkezésükre Cseke Péter. A technikai személyzet költségeit pedig három, neve elhallgatását kérő barát állta.
A második lapszámmal egybekötött  online jótékonysági aukció összbevétele  700.000 forint lett, amelyet már a Védőháló Karitatív Egyesületnek utaltak át, akik mélyszegénységben élő családok és gyermekeik nyári támogatására fordították.
A harmadik számhoz szintén Váry Károly jótékonysági előadása kapcsolódott, amelyben Sipos Gábor Gergő is közreműködött. A helyszínt ezúttal a Három Gúnár Rendezvényház biztosította térítésmentesen. A 100.000 forint összbevételt pedig a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családokat támogató Trizoli Egyesület kapta.
A negyedik lapszám és a hozzá szervezett jótékonysági forraltborozás summája 150.000 forint lett, amit a Duchenne-szindrómával élő Pongó Milán és édesanyja kapott meg.

Mindösszesen tehát 1.150.000 forint került különféle jótékonysági célok támogatására.

Köszönetet mondanak Király László Györgynek

„Zárásul pedig egy még mindig nagyon fájó és szomorú kötelességünk megemlékezni a május 11-én elhunyt kiváló emberről, alapító szerkesztőtársunkról: Király László Györgyről, aki nemcsak egyik ötletgazdája, alkotója volt a Mélymerülés Utcalapnak, de talán legaktívabb, leglelkesebb motorja is. A hiánya most is felfoghatatlan, feldolgozhatatlan.”
– írják a szervezők.
A lap negyedik száma itt megvásárolható, és ugyanitt az első három szám ingyen letölthető.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...