fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Eltűnő szakmák: a hagyományos nyomdász

- Advertisement -

Manapság az állást kínáló cégek között keresve, igen ritkán találunk olyan ajánlatot, amelyek ofszet nyomdászt keresnek. Amelyeknek azonban mégis szükségük lenne ilyen munkaerőre, azok nehéz helyzetben vannak. Ennek nem kifejezetten az ajánlott munkabér az oka. Egyszerűen ma már a hagyományos nyomdai szakember “hiánycikk”.

A digitális technika áldozatai

Magyarországon 2006-ban a klasszikus, önálló nyomdaipari szakmák képzése  -linószedő (gépi szedő ), kéziszedő, ofszet nyomdász- gyakorlatilag megszűnt, azaz a technika rohamos fejlődésének köszönhetően ezek a munkakörök vagy eltűntek, vagy teljes átalakuláson mentek át. Amíg korábban kézzel szedték a nyomtatandó szöveget ólom betűkből, az ma pillanatok alatt szövegszerkesztővel megoldható. A grafikai tervezés esetében és kivitelezésénél sincs már szükség a papír alapú munkára. Kiváló számítógépes programok állnak a nyomdák rendelkezésére. Az ilyenekkel megírt, megszerkesztett anyag azonnal küldhető a lemezkészítő gépre.

A digitális nyomtatás, a folyamatos nagy léptékű technikai fejlődésével, a kiadványok, számlák, egyéb nyomtatványok egyre szélesebb körű megjelenésével  a nyomdai munkák igen jelentős részét fedi le. Ezekhez a gépekhez számtalan kiegészítő csatlakoztatható, így ennél a kivitelezésnél, többek között az ofszet nyomdászra nincs szükség.

Hasonló cikkünk:  Mondd, Te kit választanál? - pillanatnyi helyzetjelentés a kecskeméti politikáról

Új szakmát tanulni nyugdíj előtt?

Jó példa ez is arra, hogy bár a technikai fejlődéssel a munkafolyamatok egyszerűsödnek, a termelés fokozódhat, ugyanakkor ezzel együtt emberek maradhatnak tartósan munka nélkül, akik úgy érezhetik, hogy a több évtizedes tanulmányukkal és tapasztalatukkal már semmire se mennek. Csak abban az esetben maradhatnak a szakmában, ha kitanulják az új technikát. De még ez sem biztosíték semmire. Hiszen a fejlődés révén eleve kevesebb munkás szükséges egy-egy folyamathoz, így nem ritkán teljes átképzésre van szükségük azoknak, akik nem akarnak állás nélkül maradni. Ez még a fiatalabbaknak könnyebben megy, de nyugdíj előtt álló szakembernek egy új szakmát tanulni már nagy kihívás.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...