fbpx
5.7 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Kormányhivatal: Nem jogsértő, ha utánvétnél előre kér pénzt a webáruház

- Advertisement -

Már két olvasónk is jelezte, hogy meglepődtek, amikor karácsonyra megrendelték az ajándékot az interneten. Két különböző áruházban tették ezt, de a meglepődés oka ugyanaz volt. A felajánlott fizetési lehetőségnél az utánvétes vásárlást választották, ami elméletileg azt jelenti, hogy a megrendelő akkor fizet, ha átveszi a terméket. Írhattuk volna, hogy a gyakorlatban is ezt jelenti, ha nem tudnánk erről a két esetről. E sorok írója is minden utánvétnél valóban utólag fizetett, de úgy tűnik, már az utánvét nem feltétlenül jelenti ezt.

Miután megrendelték ugyanis olvasóink a terméket, kaptak egy automatikus visszaigazolást. Majd pár nap múlva kaptak egy e-mailt, hogy a termék árának egy részét fizessék ki előre. Nem merték ezt megtenni, nehogy átverés legyen. Az illetékesekhez fordultunk, hogy ez jogszerű-e.

Jogszerű előre pénzt kérni utánvétes vásárlásnál, ha erről tájékoztat a webáruház

Gyorsan megkaptuk a választ a megyei kormányhivataltól, amit most összefoglalunk röviden: Igen, jogszerű, amit a két webáruház tett. Íme a részletesebb indoklás:

„Nem kifogásolható a szolgáltató kereskedelmi gyakorlata, ha bizonyos százalékban előreutalással kéri a vételár kiegyenlítését. Ilyenkor a vevőnek mérlegelni kell, hogy vállalja-e a vételár előzetes megfizetését bízva abban, hogy a kereskedő a szerződést teljesíteni fogja. Azonban a fogyasztónak minden esetben alaposan meg kell fontolni a vételár előzetes átutalását, ha egy általa még nem ismert vállalkozással kíván szerződést kötni. A szerződéskötéskor tehát a kereskedelmi gyakorlat megítélése során az olyan fogyasztó magatartását kell alapul venni, aki észszerűen, tájékozottan, az adott helyzetben általában elvárható figyelmességgel és körültekintéssel jár el.”

Azok a bizonyos apróbetűs részek…

Még hozzátették a válaszhoz, hogy csak abban az esetben jár el szabályosan a szolgáltató, ha a törvény által előírt tájékoztatási kötelezettségének eleget tesz. Ugyan egyik vásárlónak sem részletezték a szabályzatot, de a webáruház honlapján kutatva rá lehetett taláni az előleg kérésének lehetőségére. Vagyis a tipikus esete annak, hogy a kisbetűs részben fontos dolgok lehetnek.

Hasonló cikkünk:  Újabb céggel bővült a Mészáros-birodalom, ezúttal a humán-egészségügyi ellátásba szálltak be

Miután a szokásosnál jóval több webáruházi megrendelésre lehet számítani a mostani karácsonykor a pandémiás helyzet miatt (kormányzati szinten is kérték, hogy aki teheti, az interneten vásároljon be), értehtő, hogy esetleg a gyakorlatlanabb vásárlók bizalmatlanok lesznek, ha előre fizetést kérnek a boltok. Főleg utánvétes vásárlásnál, és akkor, ha nem valamelyik ismert webáruházról van szó.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...