Leállítják a pedagógusok tesztelését, inkább hivatalnokokat tesztelnek

0
Iskolai tesztelés (Fotó: Koronavirus.gov.hu)

A kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos, antigén gyorsteszttel végzett koronavírus-tesztelést a bölcsődékben, óvodákban, nevelési-oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) 2020. december 4-én, pénteken jutott el egy dokumentum, amelyet a Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott küldött a megye oktatási intézményeinek. Ebben a levélben azt írták:

„A köznevelési és szakképző intézményekben dolgozók tesztelése egyelőre leállításra kerül”.

A PDSZ az RTL Klubnak azt mondta, információik szerint a leállítás az egész országra vonatkozik.

A kormány korábban azt ígérte: hetente tesztelik majd a pedagógusokat országszerte.

A Miniszterelnökség legújabb tájékoztatása szerint viszont az iskolai teszteléseket követően az operatív törzs tovább elemzi az első és második heti adatokat, és később dönt arról, hogy ezekben a szakmacsoportokban lesz-e újabb tesztelés a későbbiekben.

A PDSZ az első, 48. heti teszteredmények (lásd alább) ismeretében a téli szünet azonnali elrendelését követelte.

Az RTL Híradó tudósítása

A tanárok helyett a hivatali dolgozók teszteltethetik magukat

A kormányhivatalok a szociális otthonokban továbbra is biztosítják a tesztelés lehetőségét, az egészségügyi alapellátásban és járóbeteg-szakellátásban pedig heti rendszerességgel biztosítják a szükséges tesztmennyiséget.

December 7-től a tanárok helyett a területi közigazgatásban, vagyis a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban dolgozók számára lesz elérhető az önkéntes és ingyenes tesztelés lehetősége.

A pozitív teszteredményt produkálók számára rossz hír, hogy továbbra is csak az kaphat 100%-os táppénzt, aki igazolni tudja, hogy munkavégzése, foglalkozása gyakorlása során fertőződött meg, azaz állapota foglalkozási megbetegedésnek minősül, különben csak 60%-ra jogosult.

Az ostoba állami előírás sok pedagógust és szociális dolgozót tartott vissza eddig a teszteléstől, mivel nem akartak karácsony előtt havi 50-80 ezer forintból tengődni. Az általános iskolák pedagógusainak csak 73%-a végeztette el magán a tesztet az első héten (lásd alább).

Hasonló cikkünk  Karanténba került egy osztály a Kodályban, aggasztóak az iskolai járványadatok országosan is

A 48. heti tesztelés országos eredményei

Az operatív törzs az alábbi adatokat közölte:

  • A legmagasabb részvételi arány, 79 százalék, a bölcsődei dolgozók között volt. Itt 11113 emberből 195 volt pozitív.
  • Az óvodai dolgozóknál 74 százalék vetette alá magát a tesztelésnek: a 34964 tesztből 811 pozitív volt.
  • Az általános iskolai dolgozóknál 73 százalékos volt a részvételi arány: a 95102 teszteltből 2170 dolgozó tesztje lett pozitív.
  • Szociális intézményekben 24452 tesztelés volt, 911 fertőzöttet találtak
  • A szakképző intézményekben 64 százalékos részvételi arány mellett – ez a gyakorlati héten résztvevő oktatókat érinti, a többiek online munkarendre álltak át – 5653 dolgozó tesztelése után 146-an lettek pozitívak.
  • Az egészségügyi dolgozók közül 10222 embert teszteltek, 1,96 százalékos pozitivitást találtak, amely az eddigi arányoknak megfelelő, nincs növekedés az egészségügyi szakcsoportban.

Országszerte 696 óvodában és iskolában kellett elrendelni a járvány miatt egy-egy csoportot vagy a teljes intézményt érintő oktatási szünetet.

A 49. heti tesztelések eredménye még nem ismert.

Hasonló cikkünk  Így szigorodnak március elsejétől a maszkviselés szabályai Kecskeméten

Kecskeméti eredmények

Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester a Facebookon az közölte, hogy a kecskeméti önkormányzati bölcsőde, óvoda és szociális intézmények dolgozói között

  • a 48. héten (november 23.–29.) az elvégzett tesztek száma 583, ebből 14 teszt lett pozitív, emiatt 2 bölcsődei  és 16 óvodai csoport került karanténba.
  • a 49. héten (november 30.–december 6.) összesen 650 gyorstesztet végeztek, és 13 pozitív esetet szűrtek ki. Összesen 2 bölcsődei csoport és 6 bölcsis gyerek, valamint 6 óvodai csoport van a 49. hét végén karanténban.

A kecskeméti iskolai tesztelések eredménye nem ismert.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here