fbpx
1.5 C
Kecskemét
2023. január 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Megérkezett Magyarországra az első dózis vakcina az EU által lekötött mennyiségből

Belga gyárból, Ausztrián keresztül, lengyel hűtőkocsiban átlépte a magyar határt az első vakcina-szállítmány. Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett, koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina érkezett meg. A hegyeshalmi átkelőről rendőri biztosítás mellett elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba szállítják a vakcinákat.

Itthon inkább a propaganda fontos

“Felkészültünk”, “megvédjük”, “minden élet számít” és hasonló kifejezésektől hangos a propaganda. Azt azonban nem közli az MTI, hogy az első adag nem magyar rendelés, hanem az Európai Unió rendelésének Magyarországot érintő része. Bár a miniszterelnök és nyomában a kormánytagok nemrég még rendszeresen beszámoltak a reményteli orosz vakcináról, azóta nincs hír az országba tesztelésre érkezett tíz kísérleti adagról. Ahogy a kínai járványügyi támogatás magasztalása is elhalkult, és azóta, ha nem is a miniszterelnök, de beosztottjai már többször kimondták az Európai Unió nevét is az oltások kapcsán.

Közben az EU 700 millió ember oltására készül

Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke nemrég arra szólította fel a tagországokat, hogy gyorsítsák fel az oltások bevezetését célzó infrastrukturális előkészületeiket a beoltás mihamarabbi megkezdése, valamint az oltási kapacitás biztosítása érdekében. Az Európai Bizottság szerződéseket kötött az oltóanyaggyártókkal több dózis oltóanyagra, mint amennyire az unióban szükség van. Mintegy 700-750 millió ember beoltására elegendő oltóanyag lesz majd hozzáférhető – közölte Ursula von der Leyen.

Hasonló cikkünk:  Többször jelezték, hogy nem égnek a Vízmű utcai lámpák, zebrán gázolták halálra az anyát
Hasonló cikkünk:  Az ellenzék kellemes ünnepeket kívánt, a Fidesz gyurcsányozott

5000 embert tudunk most beoltani, érkezik a többi vakcina is

Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni. Az első vakcina-szállítmányt öt kijelölt kórházi oltóhelyre fogják szállítani, elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd még aznap az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába.

Az első vakcina-szállítmányt a következő hetekben újabbak fogják követni, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók oltása. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további vakcinák is érkezhetnek Magyarországra, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...