fbpx
5.8 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Orbán október közepén vesztette el a COVID csatát mindannyiunk kárára

- Advertisement -
Látványos ábrán mutatja be az atlatszo.hu, hogyan alakultak a számok Magyarországon és Szlovákiában. Összehasonlították, hogyan változott az aktív fertőzöttek száma itthon és északi szomszédunknál még az október 15-én bejelentett szigorítások óta.
Lakosságarányosan közel egy szintről kezdett terjedni a koronavírusfertőzés a két országban, aztán valami történt: a különböző döntések különböző eredményeket hoztak.
Szlovákia példája sok tekintetben eltér a hazaitól, azért is, mert rendkívül részletes adatokat tesznek közzé. Magyarországon pedig egyre nagyobb a bizonytalanság, ami sosem jó, különösen nem egy gyilkos világjárvány idején.

Míg Orbán Viktor „focizott”, addig a szlovákok már október közepén szigorítottak

Szlovákiában október 15-től minden fürdő, akvapark, wellness/fitness centrum, kulturális intézmény (mozi, színház) bezárt. A kereskedelmi vendéglátóhelyeken csak kültéren lehetett ételt és italt felszolgálni, árusítani. „Tömegrendezvényen” legfeljebb 6 személy vehetett részt, kivételt képeztek a legmagasabb szintű versenyek (hoki, futball), kültéren, beltérben és minden tömegközlekedési eszközön a száj és orr eltakarását kötelezővé tették. Az élelmiszerüzletekben és drogériákban hétfőtől péntekig 9:00 és 11:00 óra között csak 65 év felettiek vásárolhattak.
Mindez nem volt elég a szlovákoknak. Október 15-én 19.047 aktív fertőzöttet, 7182 gyógyultalt és 71 elhunytat tartottak számon. A szlovák kormány ekkor súlyos, romló helyzetről beszélt. Október 21-én megérkeztek az antigéntesztek az országos teszteléshez.
Október 24-től kijárási tilalom lépett életbe Szlovákiában.
Október 31-től indult a teljes körű tesztelés Szlovákiában.
Az aktív fertőzöttek száma november 12-ig emelkedett, 56.994 tetőzött, majd csökkeni kezdett, miközben a gyógyultak száma egyre nőtt. November 16-tól pedig már enyhítettek. Mindez így néz ki a járványgörbén.

Szlovákiában országos teszt, itthon ingyen parkolás – ez a különbség a vírusterjedésben / Fotó: atlatszo.hu

Szlovákiában december 9-ére 5.641 új fertőzöttet és 38 további halálos áldozatot követelt a vírus, írja a bumm.sk. A szlovák kormány, magyar kollégájával szemben ma este rendkívüli beszédében fogja elmagyarázni az ország lakosságának, hogy mi vár Szlovákiára karácsonykor, és milyen lesz a lockdown. Orbán Viktor mindezt december 21-én közli csupán „az akkori állapotok ismeretében”.

Orbán kommunikált, csak éppen nem figyelt kellően a szlovákokra és a sokat emlegetett osztrákokra sem

Magyarországon a koronavirus.gov.hu kormányzati portál szerint október 15-20 között tájékoztattak többek között az agrártámogatásokról, az álláskeresőnként akár félmillió forintos segítségről, és hogy karanténkötelezettség nélkül lehet Romániába utazni.
Október 15-én Magyarországon 28.052 aktív fertőzött (9 ezerrel több mint Szlovákiában) és 1052 halott volt (a szlovákiai 71-hez képest).
Október 22-től kötelező lett szabadtéri rendezvényeken a maszkviselés.
Október 31-én 54.539 aktív fertőzött volt, 16.563 teszt készült, 1750-en haltak bele koronavírusba hazánkban.
November 2-től szigorodtak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. November 3-tól visszaállt a rendkívüli jogrend, éjféltől kijárási korlátozás, és jött az ingyenparkolás. Aznap 63.940 fertőzött, 1973 halott volt.
November 9-én 1 millió favipiravir érkezett Kínából, másnap jelentette be Orbán Viktor, hogy kijárási tilalom jön este 8 után, és azt is mondta, „a laboratóriumnak” Ausztriát tekinti, mindig az osztrákokat nézi, és a fertőzések számát tekintve Magyarország nagyjából most van ott, ahol Ausztria volt egy héttel ezelőtt, amikor ott is bevezették a kijárási tilalmat.”
Ekkortól lettek zártkapusak a sportmérkőzések, bezártak az uszodák, éttermek, és minden gyülekezés tilos.
November 16-án Maruzsa Zoltán bejelentette, hogy az iskolák továbbra sem képeznek gócpontot. Aznap 110.256 aktív fertőzött és 3190 halott volt. (Szlovákiában a teszteléseknek és a szigorításoknak köszönhetően ekkortól már valamelyest enyhítettek a korlátozásokon.)
December 2-től hat szűrőbusz végzi a teszteléseket, addigra 154.179-re nőtt az aktív fertőzöttek száma, miközben a hétnapos tesztátlag 18-20 ezer között volt.

Elkezdték, majd leállították a tanárok tesztelését

A sokak által vártnál később, de november közepén elindult a tanárok tesztelése. A hírek eleinte arról szóltak, minden héten szűrik majd koronavírusra az iskolai dolgozókat. A kormánypárti origo.hu is úgy számolt be, hogy örülnek a tanárok a tömeges tesztelésnek. A tesztsorozatra a pedagógusok több mint 60 százaléka ment el, több mint kétezer teszt lett pozitív. És érthetetlen okokból a tesztelést leállították.
„A köznevelési és szakképző intézményekben dolgozók tesztelése egyelőre leállításra kerül”
– idézi az RTL Klub Híradója azt a levelet, amelyet december 4-én a Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott küldött az oktatási intézmények vezetőinek.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) így reagált a tesztelések leállítására:
„A célzott tesztelés nem csak tökéletlen volt: láthatólag propagandaeszközként használták.”
Az általános iskolák továbbra is nyitva vannak.

December 4-én 193-an hunytak el. Ez volt eddig a legsötétebb nap

Forrás: radex.hu/covid / A kormányzati honlap a napi adatokat a kora reggeli órákban közli, így azok az előző napi állapot tükrözik, az ábra is ennek megfelelően ábrázolja őket.

December 7-én elindult a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóinak gyorstesztelése.
Január 11-éig fennmaradnak a koronavírus-járvány elleni védekezés második ütemének védelmi intézkedései – jelentette be a miniszterelnök.
December 8-án elindult a regisztráció a védőoltásra. A nap legfontosabb híre, hogy Nagy-Britanniában elindult a tömeges oltási program. Itthon Müller Cecília arról beszélt, hogy valószínűleg nem választhatunk majd, hogy milyen vakcinából kérünk, aztán később letagadták, hogy ilyesmit mondott volna.
Újabb 3221 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 259.588-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 160 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6.280 főre emelkedett – írta meg a koronavirus.gov.hu december 9-én.
A koronavírus-járványban elhunyt egészségügyi dolgozók száma (orvos, ápoló és más szakmabéli), immár 32 fő, amit a Magyar Orvosi Kamara adatai alapján tudunk.

Van-e összefüggés a korai szlovák lezárás, az országos tesztelés és a fertőzöttek számának csökkenése között?

Ezt a kérdést tette fel még november végén az Átlátszó többek között Jakab Ferencnek, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetőjének, Merkely Bélának, valamint az Operatív Törzsnek. De választ nem kaptak.
Egyedül Falus Ferenc, az egykori országos tisztifőorvos osztotta meg a véleményét:
“Az összefüggés egyértelmű. A korábbi szigorítással meg lehetett fogni a járvány növekedési ütemét”
Azt is írta: „az országos teszteléssel nagyon sok fertőzöttet elkülönítettek, akikről enélkül nem derült volna ki, hogy már fertőzöttek, vagy így néhány nappal hamarabb derült ki, és ezzel nagyon sok ember további fertőződését előzték meg.”
24.hu a brit Guardiant szemlézte, amikor azt írta: „Szlovákia relatíve erős bizonyítéka annak, hogy a korlátozások és a tömeges tesztelés nagymértékben csökkenteti a koronavírus-fertőzések számát – mondta Dr. Stefan Flasche professzor.”
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...