Senki ne vegyen az állatgyógyászatban használt szert a koronavírus ellen, figyelmeztet az MTA

0
Fotó: képkivágás az index.hu cikkéből
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) után a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is arra figyelmeztet, hogy senki ne vegyen nem engedélyezett, az állatgyógyászatban használt szert a koronavírus ellen. Az index.hu ugyanis több félrevezető cikket is közölt az ivermectin nevű vegyület kapcsán.
Sarkadi Balázs orvos és biokémikus szerint kutatócsoportjuk évtizedek óta foglalkozik az ivermectin hatásmechanizmusával, ezért is állítja, hogy ezekben a cikkekben szereplő
“tudományosnak látszó hamis hírek veszélyeztetik az emberek életét”,
a laikusok pedig ne adjanak be maguknak olyan veszélyes állatgyógyszert, aminek súlyosan mérgező hatásai vannak.

Az ivermectin parazitaellenes szer, amit elsősorban az állatgyógyászatban alkalmaznak

“Az ivermectin széles spektrumú parazitaellenes szer, amelyet elsősorban az állatgyógyászatban alkalmaznak, de néhány esetben elhanyagolt, súlyos trópusi parazitafertőzésekben emberen is használják, többnyire külsőleg, kenőcs formájában. Az ivermectin a paraziták specifikus idegrendszeri elemeit támadja, de az emlősök, így az ember idegrendszerét is súlyosan károsíthatja”, írja Sarkadi Balázs.
A Nébih is külön felszólalt az ivermectin emberi használata ellen, kiemelve, hogy az állatorvosok szerint megnövekedett nálunk az érdeklődés az ivermectint tartalmazó állatgyógyászati szerek iránt.

Hatástalannak mérték, cserébe súlyos egyéb gondokat okozhat

Az Index.hu négy cikket szentelt az ivermectinnek. A cikkekben azt a képet sugallják, hogy ez ivermectin “rendkívül hatékony a Covid-19 bármely szakaszának kezelésében.” Egyes hatóságok viszont megpróbálják valamiért megakadályozni, hogy az emberek olcsó és hatékony gyógyszerhez jussanak ez által.
Sarkadi Balázs ezzel szemben azt nyomatékosítja, hogy számos lezárult klinikai vizsgálaton alapuló állásfoglalás alapján a szer emberi alkalmazása a koronavírus ellen
hatástalan és veszélyes.

 

 

Vakcinaverseny: újabb gyógyszergyártó cég nyújtja be engedélykérelmét