fbpx

FRISS HÍREK

Sportboltban vett búvármaszkkal lélegeztetnek betegeket Szolnokon

- Advertisement -

Csodálatos történetet adott közre a „világszínvonalú” és „teljesen felkészült” magyar egészségügy működéséről a Szoljon.hu portál.

A koronavírus miatt kórházba kerülő betegek egy része oxigénterápiára, súlyosabb esetben lélegeztetésre szorul. Laikusként sokan azt gondolhatják, hogy mindez rutinfeladat a kórházakban, ám vannak olyan kérdések, melyek egyedi megoldásokat igényelnek a szakemberek részéről.

A szolnoki Hetényi Géza Kórházban egy a kiskunhalasi mobil járványkórházból kapott ötletet alkalmaznak, amit Olaszországban látott egy halasi orvos. Dr. Juhász István, aki nemrég végzett tanulmányaival, jelenleg aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos Szolnokon, így mesélte el a különleges történetet.

Dr. Juhász István (Fotó: Szolmok.hu)

– Amikor a betegek Covid-tüdőgyulladás, vagy bármilyen más okból olyan súlyos állapotba kerülnek, hogy hagyományos oxigénterápiával nem sikerül biztosítani a szervezetükben a megfelelő oxigénszintet, lélegeztetni kell őket. Ennek a hagyományos útja az invazív lélegeztetés, amikor a beteg légcsövébe egy műanyag tubust vezetünk, és ezen keresztül lélegeztetjük. Ehhez a beteget el kell altatni, ráadásul magának a lélegeztetésnek is súlyos szövődményei lehetnek, ezért ha lehetséges, próbáljuk elkerülni.

Ennek módszere a maszkos vagy NIV (non-invasive ventillation) lélegeztetés. Ilyenkor az arcra teljesen illeszkedő maszkon keresztül tudunk a betegnek magas oxigéntartalmú levegőt juttatni, illetve lélegeztetés közben a légúti nyomást is szabályozni. Ehhez nem kell elaltatni a beteget, az ezzel járó mellékhatások és a lélegeztetés szövődményei is elkerülhetőek – magyarázta dr. Juhász István.

Hasonló cikkünk:  Egy szolnoki eset is rávilágít a postai dolgozók elleni támadásokra

– Vannak ilyen maszkok, ám egészségügyi kivitelben nagyon kevés van belőle és jelenleg szinte beszerezhetetlen. Normál körülmények között egy hónapban négy-öt betegnek van rá szüksége, most a járvány miatt előfordul, hogy naponta nyolcnak.

Az olaszoknál kezdték alkalmazni ezeket a snorkelezéshez használt búvármaszkokat. Nekünk ugye az kell, hogy a maszkba befújt levegő ne menjen ki, a búvárnak meg az, hogy ne menjen be a víz a maszk alá. A probléma tehát hasonló.

Úgyhogy bementem az egyik népszerű sportáruházba és vettem néhány maszkot.

Itt jött a következő probléma: a búvárpipa négyszögletes, a lélegeztető gép csöve pedig kerek – mondta el a doktor.

– Dr. Parham Chooromi kollégám elmondta, hogyan segítettek a tavaszi koronavírus-hullám alatt önzetlenül a helyi lakosok a 3D nyomtatott arcpajzsokkal, és így megtaláltam Ádám Csaba csapatát. Délelőtt beszéltünk, délután pedig a kezembe adták a kész megoldást – tette hozzá dr. Juhász István szakorvos.

Az első használható prototípust tizenkét órán belül megcsinálták.

„Jó érzés látni, hogy eredménye van annak a munkának, amiben kis részben mi is segíthettünk” – mondta Ádám Csaba 3D nyomtatási szakember.

Dr. Juhász István úgy tudja, az országban már több helyen is alkalmazzák a módszerüket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...