fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

75 éve ezen a napon kezdődött meg a németek kitelepítése

- Advertisement -

1946. január 19-e a német nemzetiségiek körében egy emléknapnak számít, melyre a németek még mindig, a hosszú évek elmúltával is, szomorúan, megtörve emlékeznek.

A második világháború végén több kelet- európai országból megkezdődött a németek tömeges kitelepítése. A német hadsereg által a világ háború alatt elkövetett emberiség elleni és háborús bűntettekért az egész német népet felelőssé tették, kollektívan megbüntették őket.

A Kecskeméten megalakult és működő Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat feladatként tűzte ki, hogy az akkor történtekre méltó módon megemlékezzen. Kutatásokat kezdtek végezni abban az időben Kecskeméten élő polgárokról, akiket névsor alapján szólítottak fel a kitelepülésre. Erre a felszólításra az akkori polgármester volt kijelölve, megbízva, hogy a magukat német nemzetiségűnek vallottak névsorát összegyűjtve küldjék el a belügyminisztériumba. Az iratok kutatásán, feldolgozásán jelenleg is dolgoznak.

Hasonló cikkünk:  A magyarok költik a legkevesebbet az EU-ban

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...