fbpx
10.4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

A nyugdíj igazságosabb elosztását követeli a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa

- Advertisement -

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) a tagszervezeteinek támogatásával azt követeli a kormánytól, hogy csökkentse azokat a jövedelmi különbségeket, amelyeket a 13. havi nyugdíj (ami valójában inkább 53. heti) a jelenlegi formájában csak tovább erősít.

A NYUSZET a a következőket kéri a kormánytól:

– 2021 februárjában a 13. havi nyugdíj első negyedrészének folyósításakor minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő legalább 50 ezer forintot kapjon, a 400 ezer forintnál magasabb nyugdíjjal rendelkezők ne kapjanak 100 ezer forintnál többet. Ezt szerintük az indokolja, hogy a KSH jelentése szerint 2019-ben a 65 éves és idősebb népességben 14,9 százalékra nőtt a jövedelmi szegénységben élők aránya. Ez az arány 2010-ben még csak 4,9 százalék, azaz éppen tíz százalékponttal kisebb volt.

– 2021 első negyedévének végén a kormány tekintse át az aktuális folyamatokat, az infláció alakulását, és amennyiben indokolt, májustól nyújtson kiegészítő emelést.

A nyugdíjas szervezeteket tömörítő tanács éles bírálatot fogalmaz meg az inflációkövető nyugdíjemelésről is – írja a Mérce. Mint ismert, az általa becsült infláció mértékéhez igazítva, a kormány 2021-ben három százalékos nyugdíjemelést irányzott elő. Ennek alacsony mértéke ellen már a Nyugdíjas Parlament is felemelte hangját, mivel a 2021-es esztendőre várható infláció ezt több szakmai vélemény szerint jelentősen meg fogja haladni.

A NYUSZET szerint azzal, hogy a kormány 2010 után a vegyes, a keresetek növekedésével is számoló indexálás helyett az inflációt követő nyugdíjemelést alkalmazza, 2015 óta minden évben jelentős – összességében több 100 milliárd forint! – forrást vett el a nyugdíjasoktól.

Hasonló cikkünk:  Ahol a napkeletnek tartó erős sodrú Duna hirtelen délnek kanyarodik, itt fekszik Kisoroszi

2016-ban a vegyes indexálás szerinti 4,2  százalékos emeléssel szemben az infláció szerinti emelés 1,6 százalék; 2017-ben 7,6 helyett csak 2,4; 2018-ban 7,1 helyett csak 3,0; 2019-ben 7,4 helyett csak 3,4 százalék emelés volt. Ebben az időszakban – a miniszterelnök szavaival élve – dübörgött a gazdaság, a vegyes indexálás forrása megteremtődött, ebből azonban semmi nem jutott a nyugdíjasoknak, mert a kormány szerint fontosabb célokra fordították: például a versenysport (foci, tenisz, kézilabda, motoGP pálya stb.) támogatására, további stadionokra, a miniszterelnöki rezidencia luxusára – írják a közleményben.

Arra is kitérnek, hogy mindeközben 2020-ban, a járvány okozta nehéz helyzetben, a nyugdíjas szervezetekhez – ahogyan ők fogalmaznak – „ömlöttek” a kérdések, hogy a kormány miért nem nyújt egyszeri megélhetési támogatást, legalább a létminimum alatt élő idősek számára.

Az idejében nem biztosított, a jelentősen alulbecsült infláció szerinti nyugdíjemeléseket, továbbá azok novemberi részleges és utólagos pótlását a nyugdíjasok régóta sérelmezik, mert így szerintük egyrészt a költségvetésnek ők hiteleznek, másrészt pedig az év során elhunytakat a törvény szerint januártól járó nyugdíjrész már nem fogja kárpótolni.

A kormány által a járvány első hulláma alatt bejelentett, 13. havi nyugdíjként meghirdetett összegeket heti bontásban, azaz évente egy hétnyi nyugdíj hozzáadásával 2021 februárjától kapják meg a nyugdíjasok.

Forrás: Mérce
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...