A válság közepette milliárdokkal tömi saját érdékeltségeit a kormány

0
Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc (Fotó: b1.blog.hu)

Közérdekű adatigényléssel éltünk a kecskeméti médiacentrumnál, és kikértük a kormányzati hirdetések szerződéseit, összegeit. De miért is?

Szombaton egy olyan intézkedésre sem derült fény, amelyek a csődközelbe sodródott vendéglátósokat, a válságot leginkább megsínylő kisvállalkozásokat segítették volna, esetleg munkahelyvédelmi, gazdaságélénkítő vagy szociális célokat szolgáltak volna – világított rá a 444.

Pedig elég aktuális a kérdés: vendéglátósok már azzal fenyegetnek, hogy a tiltás ellenére is kinyitnak, a trükközők kénytelenek lehúzni a rolót, miközben sokan a novemberi bértámogatáshoz sem jutottak hozzá.

Ellenben kiderült, hogy csak a tavalyi, járvány sújtotta évben

a magyar állam 23 milliárd forint értékben hirdetett a Mészáros Lőrinc üzleti köréhez sorolt TV2-n.

Az összeg közel 4 milliárd forinttal magasabb, mint az előző évben volt, és kilencszerese a versenytárs RTL Klubnál elköltött állami keretnek.

Talán ennél is súlyosabb, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc nyerte a legtöbb támogatást a tavaly a gazdaságvédelmi alapból:

14 Mészáros-hotel kapott felújítási támogatást összesen 17,7 milliárd forint értékben úgy, hogy közben elbocsátotta munkavállalói felét.

Arra is a járványhelyzet közepén derült fény, hogy a 15 milliárd forintból felépült Haladás Sportkomplexum üzemeltetését átveszi a szombathelyi önkormányzattól az állam. A beruházás olyan jól sikerült, hogy három év után sincs, aki üzemeltesse a létesítményt, amelynek működtetését már az elmúlt két évben is egyenként 300 millióval tolta meg az adófizetők közössége.

Hasonló cikkünk  Itthon nem engedélyezett gyógyszerek miatt emeltek vádat Kiskunhalason

A legjobban teljesítő kormányzati politikusok is megkapták a megérdemelt bónuszt év végén. Szintén szombati hír, hogy 19 államtitkár részesült egyhavi prémiumban a tavalyi év után. Többek közt a Miniszterelnökség, a Rogán-féle Kabinetiroda és az EMMI államtitkárai is felvehették megérdemelt – 1,3 illetve 1,7 milliós – jutalmukat.

Szemléltetésképpen: a kormány összesen költött tavaly 50 milliárd forintot bértámogatásra. Hogy mire ment el a gazdaságvédelemre elkülönített 1900 milliárd forintot, arról ebben a cikkben írt a 444 részletesen.

Kecskeméten vajon mi a helyzet?

Bár még a korábbi adatigénylésünkre sem kaptuk meg a kikért anyagokat (a médiacentrum kommunikációs és PR költéseiről), pedig már régen lejártak a határidők, újabb igénylést küldtünk el a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft.-hez. A TV2 esetéből kiindulva arra vagyunk kíváncsiak, hogy a kormány mennyi pénzt költött el hirdetésre az önkormányzati sajtóban tavaly. Értjük ezalatt a nyomtatott Kecskeméti Lapokat és egyéb kiadványokat, az online hiros.hu oldalt és a sugárzott Kecskeméti Televíziót. A fejleményekről beszámolunk.

A médiacentrum a korábbi igénylésünket -csakúgy, mint elsőre és másodjára is a polgármesteri hivatal- nagyobb összegért volt hajlandó teljesíteni. Miután azonban a hivatallal szemben csatát nyertünk, és a felkínált ár tizedéért voltak kénytelenek kiadni a szerződéseket (hatósági felszólításra), azzal fordultunk az önkormányzati sajtóhoz, hogy a hivatallal kapcsolatos hatósági állásfoglalás figyelembevételével, adják ki a szerződéseket. Ezt még tavaly szeptemberben írtuk meg, választ nem kaptunk rá.