fbpx
1.5 C
Kecskemét
2023. január 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Átrendeződés a világ gazdagjai és a fizetőeszközök között

Dr. Varsányi Károly blokklánc jogász, ügyvéd, RegTech és SupTech, GovTech aktor, valamint kripto eszközosztály befektető. 2012 óta foglalkozik kripto pénzekkel, vagyis hivatalos nevükön virtuális fizetőeszközökkel. Tőle kaptunk most egy rövid áttekintést az utóbbi napok pénzügyi átrendeződéseiről.

Ki a leggazgadagabb?

A tegnapi hír volt a CNCB-n (egy üzleti és pénzügyi hírekkel foglalkozó csatorna), hogy Elon Musk (Tesla, SpaxeX és egyéb ismert és sikeres vállalkozások alapítója) átvette a világ leggazdagabb embere címet az Amazon alapítójától Jeff Bezostól.

Ehhez csekély 185 milliárd DOLLÁR nettó vagyon kellett csak.

Aki követi a Tesla szárnyalását az tudhatja, hogy a Tesla részvények egészen elképesztő szárnyaláson vannak túl a tavalyi évben. Persze örök vita a Tesla imádók és a kritikusok között, hogy érnek-e ennyit a részvények vagy sem.  Ennek eldöntésére mi sem vállalkoznánk, rábízzuk ezt a piacra, ahogy mondani szokás.

Mi ér most a legtöbbet?

Ellenben van még egy olyan eszköz, ami a Teslához hasonló szárnyaláson van túl, és amelynek értéke 2020. december 16. óta majdnem megduplázódott. Ez az eszköz a Bitcoin. Az a Bitcoin, amelyik most már komoly „veszélyt” jelent a Teslára a piaci kapitalizációt illetően.

A klasszikus definíció szerint egy vállalat piaci kapitalizációja egyenlő a részvényei számának és azok aktuális árfolyamának szorzatával. Egy tőzsde kapitalizációja egyenlő az általa forgalmazott társaságok kapitalizációjának összegével.

Ha a Bitcoinra mint vállalatra tekintenünk, és a pénztárcában/tőzsdén levő bitcoinunkat részvényként értelmezzük, akkor számolhatunk a meglévő Bitcoinok számával és értékével, hasonlóan a vállalatok részvényéhez.

Az AssetDash eszközkövető weboldal szerint a Bitcoin piaci kapitalizációja nemrég meghaladta a Teslájét.

Az Asset Dash szerint a Tesla piaci kapitalizációja 716 milliárd dollár volt, de egy rövid időre a  Bitcoin piaci kapitalizációja megelőzte a Tesláét.

Az elmúlt 24 órában a Bitcoin piaci kapitalizációja 10,4% -kal nőtt, ami azt jelentette, hogy a Bitcoin megelőzte az Alibaba Group Holdings multinacionális technológiai cég körülbelül 650 milliárd dolláros (jelenleg 613 milliárd dolláros) piaci kapitalizációját, és olyan neveket utasított maga mögé, mint a Warren Buffett féle Berkshire Hathaway.

Hasonló cikkünk:  Hatályon kívül helyezte a korábbit, és alkotott egy új nemzeti kisebbségekről szóló törvényt az ukrán parlament
Hasonló cikkünk:  Az EU-ban egyedül a bolgárok szegényebbek a magyaroknál

Mi történik itt?

De miért növekszik a Bitcoin piaci kapitalizációja? A válasz egyszerű. A Bitcoin most egy úgynevezett „bull run”-ban, tehát bika piacban van. Ennek során az elmúlt hetekben a Bitcoin többszörös árfolyam csúcsot döntött.

A nagy kérdés az, hogy kitart-e a lendület 2021-ben is vagy visszahúzódást, visszakorrigálást látunk majd a Bitcoin árfolyama és piaci kapitalizációja kapcsán?

Akit egyébként érdekelnek az ún. kriptopénzek piaci kapitalizációja az a coinmarketcap.com oldalon tudja követni őket.

írta: dr. Varsányi Károly ügyvéd, www.digitalcash.hu

Mi is az a bitcoin?

Jogosan merül fel sokakban, hogy miről van itt szó egyáltalán, úgyhogy egy rövid áttekintést adunk a coincahs.hu oldal leírása alapján:

A bitcoin, melynek rövidítése BTC, egy olyan digitális fizetőeszköz, amelyet elektronikus úton hoznak létre és tárolnak. A bitcoin egy decentralizált eszköz, ami azt jelenti, hogy nincs mögötte sem központi bank, sem kormány, sem pedig egy kibocsátó vállalat. Ez egy olyan forradalmi megoldás, amelynek köszönhetően egy új pénzügyi szektor, a kripto- és blokkláncipar született. A kriptovaluták királyának is nevezik, hiszen a bitcoinnak hála rengeteg kriptovaluta látott napvilágot és a mögötte működő blokklánc technológiát már számos iparág, köztük a bank- és biztosítási szektor, illetve a mezőgazdaság is aktívan használja. A hagyományos pénzzel ellentétben, a bitcoin fizikailag nem megfogható, azaz nem nyomtatják. Ezzel rengeteg pénz megspórolható és abból a szempontból biztonságosabb is a hagyományos fizetőeszközöknél, hogy nem lehet hamisítani. A bitcoint bitcoin bányászok számítógépes szoftverek segítségével hozzák létre különböző problémák megoldásával, amit a szektorban bányászatnak neveznek. Tehát nincs szükség csákányra, lapátra és ásóra, hiszen itt nem történik fizikai értelemben vett bányászat. Minden digitálisan zajlik. Bárki a bitcoin bányász közösség tagjává válhat. A bányászat egy elosztott számítógépes hálózaton zajlik, amit angolul proof-of-work-nek neveznek.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...