fbpx
0.7 C
Kecskemét
2023. február 6., hétfő

FRISS HÍREK

Fél millióért szövegelte fel a kecskeméti FankaDeli A pozsonyi csata főcímzenéjét

A Pozsonyi csata című animációs filmről meglehetősen sokan írtak negatív kritikát (persze sokan vannak, akik pozitívan szóltak róla). Nem csupán magánemberek, hanem hozzáértők is. Még a filmet megrenelő Magyarságkutató Intézet két munkatársa is megszólalt, akik a film történelmi hűségét kritizálták, amit rajtuk kívül többen is megtettek. Kősőbb arról írtak az újságok, hogy a két munkatárs eltűnt a szervezet honlapjáról, és retorzió gyanánt megszűnik a munkájuk.

Fél millát ért Fankának az Egy az Isten

Ugyanígy nem kevés kritika érte a főcímzenét is, amelyben közreműködött a kecskeméti FankaDeli is, igazi nevén Kőházy Ferenc. Őt a rap és a hip-hop műfajokból ismerjük (ő volt az, aki saját koncertjén felpofozott valakit a közönség soraiban, mert mutogatott a himnusz alatt), így szöveges rész jutott neki. Ennek felmondásáért nettó 502 ezer forintot kapott. A dalban éneklő Tóth Gabi is ugyanennyi gázsiért állt a mikrofon elé. Ezekről a Magyar Hang írt, amely kikérte a filmre fordított összegeket. Ebből tudjuk, hogy a Magyarságkutató Intézet csaknem nettó 12 millió forintot szánt a filmre.

A pogány magyarság (tehát még a kereszténység előtti) idején lezajló pozsonyi csatához megírt dalban húsz alkalommal hangzik el az egy az isten mondat, és a dal címe is ez. A legtöbb szakmai kritikát pont ezért kapta a zene. Vagyis, hogy a csata idején (már a csatát is mítoszok sora övezi) még nem voltunk keresztények, és pont keresztények ellen vívtuk meg ezt a győztes csatát. A kritikusok szerint tehát meglehetősén furcsa a pogány jelképekkel teletűzdelt klipben istenről énekelni. Emellett szubjektív indokok is szóltak a film ellen, igaz mellette is. Míg egyesek szerint giccses, hamisan magyarkodó, és ide egyáltalán nem illő dalról van szó, mások egyfajta második himnuszként kezdték emlegetni a dalt. FankaDeli amúgy meglehetősen aktív Youtube csatornáján, ahol a zene alatt majdhogynem minden kritikára igyekszik válaszolni, olykor indulatokkal fűtötten.

Hasonló cikkünk:  Úgy tűnik a sok kanyar után mégis kérheti Orbán az uniós hitelt
Hasonló cikkünk:  A hidroterápia segíthet az egészség megőrzésében

A film költségvetéséről író orgánumokkal kapcsolatban pedig azt írta oldalán FankaDeli, hogy

“Elképesztően kíváncsi lennék ezen orgánumok munkatársainak fizetési okmányaira”

Csakhogy az a különbség, hogy amíg ő közpénzből szövegelte fel a zenét (így a jogszabályok alapján kikérhetők a szerződések), addig ezen sajtótermékek nem közpénzből eltartott lapok. Azonban a hazai sajtót ismerve (legalábbis a kormánykritikusnak betudott részét), nem veti fel a pénz a kollégákat, így nagyon sokan egész hónapban nem keresnek nettó 500 ezer forintot, amit egyetlen dal felmondásáért kapott Kőházy Ferenc.

Fankadeli csatornájáról tettük ide a dalt:

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...