fbpx

FRISS HÍREK

Ilyen kompenzációra számíthatnak a kulturális szereplők

- Advertisement -

A járvány gazdasági hatásaira tekintettel december elején 13,4 milliárd forintos, újabb kulturális mentőcsomagról határozott a kormány. Fekete Péter államtitkár februári megvalósulást ígért.

A kulturális területen dolgozók is jelentős szerepet vállaltak a közösségért az elmúlt több mint félévben. Kreatív ötletekkel álltak elő: a lakótelepi koncertektől az online tárlatvezetéseken át a streamelt színházi előadásokig. A kulturális élet szereplői aktívan, gyorsan reagáltak a váratlan helyzetre, miközben a jegybevételeik megszűnésével vagy jelentős csökkenésével kellett szembenézniük. A kulturális kormányzatnak kötelessége ezeket a bevételkieséseket valamilyen módon kompenzálni” – nyilatkozta múlt héten a Kultúra.hu-nak Fekete Péter. A kultúráért felelős államtitkár elmondta: a kormány gazdaságélénkítő programjának februártól része a kulturális szegmens felkarolása, ennek részeként további 13 milliárd forintot biztosít a kulturális szférának. A kormány egyébként még múlt év december 4-én hozott azonnal végrehajtandó határozatot arról, hogy 13,4 milliárd forintos támogatással enyhíti a koronavírus-világjárvány által okozott gazdasági problémákat a kulturális ágazatban.

Az államtitkár bejelentette: a kulturális – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) alá tartozó – intézmények még ez év elején megkapják a megítélt támogatást – 15 intézmény összesen 4,315 milliárd forintjáról van szó. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 1,5 milliárd forintot oszthat majd szét pályázati úton, ennek felét, 750 millió forintot alkotók, előadóművészek támogatására. A könyv- és folyóirat-kiadók terveinek megvalósítására 500 millió, a Művészetek Háza Programok támogatására 200 millió, a művészeti szervezeteknek 50 millió forintot adhat az MMA. Az újabb mentőcsomagból programtámogatásra 690 millió forint jut. A Filharmónia Magyarország 570 millió forintos támogatásából 300 millió forintot vidéki komolyzenei koncertek online közvetítésére kap, ennek az összegnek fedeznie kell a technikai berendezés vásárlását, bérlését, a személyzet költségeit. Zenei és képzőművészeti alkotásösztönző programra 120 millió forintot kapott a Kolo Szerb Kulturális Központ építtetője, a mórahalmi Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület.

A 13,4 milliárdos keretből további működési célú támogatásra 900 millió forintot kapnak az állatkertek, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) 6 milliárdot. A Lezsák Sándor fideszes parlamenti képviselő, parlamenti alelnök által elnökölt Népfőiskola Alapítvány alá tartozó NMI ebből az összegből az országos szövetségek támogatására 1 milliárdot, az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények támogatására 5 milliárd forintot fordíthat. Kérdés, az iparűzési adó megfelezése után az önkormányzatok mennyit tudnak fordítani a kulturális intézményeikre, ez az 5 milliárd forint végül mire lesz elég. Az NMI és az MMA (újabb) pályázatait még nem hirdették meg.

Fekete Péter a Kultúra.hu-nak adott interjújában olyan konkrétumokról nem beszélt, hogy közönségszámban, összegszerűen milyen konkrét veszteségeket szenvedtek el az elmúlt időszakban a kulturális intézmények, bár állította, folyamatosan gyűjtik az információkat, kinek mekkora kiesést okoztak a korlátozások. Az Inforádiónak a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László elmondta: a világ nagy múzeumainak – így a Szépművészetinek is – a látogatottsága az elmúlt évben 5-10 százalékosra esett vissza. A Magyar Fesztivál Szövetség felmérése szerint 140 fesztivál közül 86 esett a világjárvány áldozatául.

Fesztiválpénzek és turisztikai marketing

Köszönjük, Magyarország! program néven múlt év májusában 1 milliárd forint gyorssegélyt biztosított művészeknek a kulturális államtitkárság, egyfajta megelőlegezett fellépti díjként. Az már az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) listájából derült ki, erre a pénzt az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatására szánt összegből ­– a kulturális taopótló támogatásokból ­– teremtették elő.

Júniusban érkezett az újabb kulturális mentőöv: 5,1 milliárd forint. Ebből 3,7 milliárd forintot az MMA, az Operaház, a Hagyományok Háza, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Nemzeti Filmintézet – osztott szét egyéni pályázók között, támogatásra szabadúszó művészek is pályázhattak. Összesen 1,4 milliárd forint támogatást 5 nagy művészeti intézmény kapott. Az MMA elnöke, Vashegyi György múlt év júniusában az Inforádiónak elmondta: akkor 20 intézmény kért támogatást 18 milliárd forint körüli forrásigénnyel.

Hasonló cikkünk:  Lelkes állatvédők, aktív civilek, hiányos ügyeleti rendszer – állatvédelem Kecskeméten

A zenei és a szórakoztatóipar újraindításáról augusztus elején született kormányhatározat, erre 5,3 milliárd forint többletforrást biztosítva. Az online Raktárkoncertek megvalósítását a Magyar Turisztikai Ügynökségre (MTÜ) bízták, amely az Antenna Hungáriával kötött keretszerződést kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra. A 24.hu birtokába került dokumentumokból kiderült: zenekarokra, előadókra 2,2 milliárd forint, rendezvényszervezésre, lebonyolításra, közvetítésre 3,1 milliárd forint jutott – utóbbinak NER-közeli cégek is örülhettek. Több mint 200 koncert az Antenna Hungária mindigTV GO alkalmazásában és weboldalán láthatók. (A Nemzeti Kulturális Alap 180 millió forintos támogatásával idén az A38 és a Budapest Jazz Club rendez Raktárplusz koncertsorozatot.)

Augusztus 7-én újabb kormányhatározat született, a könnyűzene- és fesztiváliparnak 2,12 milliárd forint fejlesztési forrást biztosítva. Ebből a pénzből az ötszáz fő feletti fesztiváloknak az MTÜ szeptemberben írt ki pályázatot mintegy 700 millió forintos keretösszeggel. A 2019. évi nettó jegybevétel 10 százalékára, legfeljebb 35 millió forintra pályázhattak olyan fesztiválok, amelyek nincsenek önkormányzati tulajdonban, legalább napi 2 könnyűzenei programmal, 3 egymást követő napon kerültek megrendezésre. (A szakmai bizottság vezetője, Lobenwein Norbert személyes érintettsége miatt a Sziget és a VOLT Produkció nem pályázott.) Bár az MTÜ a pályázati kiírást megosztotta a honlapján, a döntési listát elmulasztotta közzétenni. (November 25-én megszületett a döntés.) Az ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán egy december 12-i podcastban jelentette be: 38 pályázatból 27 fesztiválszervező kap több mint 200 millió forintot. Egy héttel később Lobenwein Norbert egy interjúban 29 támogatott fesztiválról beszélt. A szakmai bizottság tagjai az MTÜ vezetőjének levélben javasolták, a keretösszeg fennmaradó mintegy félmilliárdját bízzák a Magyar Fesztivál Szövetségre és a Music Hungary Szövetségre, hogy azt célzott támogatásokra fordíthassák. Erre válasz nem érkezett, ám december 27-én az MTÜ kiposztolta a Facebook-oldalára: 700 millió forintot kaptak a könnyűzenei fesztiválok. Egyébként október végén egy kormányhatározat lehetővé tette, hogy az MTÜ a 700 milliós keretet turisztikai marketing támogatására is felhasználhassa.

A 2,12 milliárdos keretből 1,42 milliárd forintot klubtámogatásra október elején pályáztatott meg az EMET a PIM szakmai közreműködésével. December első hetében 1,38 milliárd sorsáról döntöttek. A határon túli klubok 8, a kisebbek (50 és 500 fő közötti koncerthelyszínek) 9, a nagyobbak (500 fő feletti koncerthelyszínek) maximum 30 millió forintra pályázhattak. 18 határon túli klub pályázatából 14-et támogattak, 175 kisebb klub pályázata közül 72 nyert, 70 nagyobb klub közül 22 kapott támogatást. támogatást. A fesztiváltámogatásokkal szemben itt önkormányzati tulajdonú cégek, önkormányzatok is pályázhattak – és nyerhettek. (Kecskemétről egyedüliként az Ápoló Klub nyert 30 milliót). A Telex cikkéből kiderül: nagyobb klubtámogatást olyan önkormányzat nem nyert, ahol ellenzéki a városvezetés. Továbbá: olyan klubok kaptak támogatást, amelynek nem profilja az élőzenei koncert, míg olyanok nem, ahol évente több száz koncertnek is helyszínt adnak. Nem kapott támogatást az új helyét kereső Dürer Kert sem, mondván, nem fért be a keretbe. A Népszava számítása szerint 32,5 millió forint maradt a klubtámogatási keretben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...