fbpx
10.4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Indulhat a Norvég Civil Alap

- Advertisement -

Megjelent a Magyar Közlönyben a Norvég Alapról szóló kormányrendelet, így elindulhatnak az elvileg 2014-től már élő (de a norvég és a magyar kormány közötti viták miatt a valóságban nem működő) támogatási programok.

A Népszava még novemberben írta meg, hogy az év végével a magyar kormány felpörgette a tárgyalásokat, hogy karácsonyig meglegyen a megállapodás, mert a politikai vita ellenére valójában egy percig sem szerettek volna lemondani a jelentős mértékű külföldi forrásról. Ennek megfelelően december 21-én alá is írták az Alapról szóló kétoldalú egyezményt.

Ennek értelmében Magyarország összesen 108,9 millió eurót fordíthat innovációra, oktatási-, és versenyképességi programokra, társadalmi felzárkóztatásra, az alapvető szabadságjogok erősítésére, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megteremtésére. A konkrét szakmai programok kidolgozásában (melyek a leendő pályázati források alapját képezik majd) a magyar és a norvég kormány együttműködik – áll a kormányrendeletben.

A magyar fél az Innovációs és Technológiai Minisztériumot jelölte ki mint nemzeti kapcsolattartót a Norvég Alapot kezelő programszervezet felé. A támogatások megfelelő felhasználását ugyanakkor az egyéb uniós támogatásokat is ellenőrző brüsszeli főigazgatóság felügyeli majd. A civil alap pénzeinek felhasználásáról egy pályázat útján kijelölt szervezet dönt majd, erről a magyar és a norvég kormánynak közösen kell megállapodnia.

Hasonló cikkünk:  Kecskemétig érnek a Széchenyi Bank-per szálai

A magyar és a norvég kormány között 2014 óta folyt a vita az Alapról, a parlament ekkor fogadta el a külföldről is támogatott civil szervezeteket megbélyegző törvényt, majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számos ilyen szervezetnél vizsgálatot indított, melynek hatályára felfüggesztette azok adószámát. Több a kormány által „sorosistának” nevezett civil szervezet székhelyén a rendőrség és a NAV emberei házkutatást is tartottak, ennek során Móra Veronikát, a Norvég Civil Alap támogatásait kezelő Ökotárs Alapítvány vezetőjét előállították. A vizsgálatok minden esetben eredménytelenül zárultak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...