fbpx
13.9 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

Jönnek a kemény fagyok – így etessük a madarakat

- Advertisement -
Nemsokára eljönnek a tél leghidegebb nappalai és éjszakái. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy ha ősszel elkezdtük a madarak etetését, most akár naponta is ellenőrizzük az etetők állapotát, feltöltöttségét. Bár a telelő madarak emberi segítség nélkül is képesek átvészelni a telet, de az embernek és a madárnak is jó, ha a kertünkben vagy a házunk közelében etetőt állítunk fel. A madarak ugyanis nemcsak az etetőben lévő magokat eszik meg, hanem a földön, fákon található kártevőket, rovarokat és gyommagvakat is. Ezért az etetés célja nem az életben tartásuk, hanem a közelünkbe csalogatásuk – hívja fel a figyelmet az Ökopolisz.

Függesztett etető / Fotó: http://www.mteweb.hu/

Már a régiek is tudták, hogy ha a megfelelő madárfajokat télen a kertjükbe csábítják, akkor tavasszal és nyáron kevesebb kártevővel kell megküzdeniük. Ezért szoktak a tanyákon mind a mai napig zsírt, hájat és magokat tenni az etetőkbe. De nemcsak ott, hanem a városokban is hasznos lehet a madarak etetése.

Mivel etessünk?

A madarak számára ideális eleséget három nagy csoportba sorolja a Magyar Madártani Egyesület.
  • Fekete napraforgó és egyéb olajos magvak. A madarak számára a leginkább ideális az úgynevezett ipari napraforgó, amibe keverhetünk más magokat, kölest, nem sózott és nem pörkölt tört diót, mogyorót.
  • Állati zsiradék. A magvakhoz hasonlóan nagyon fontos a madarak szervezetének a zsiradék, amely lehet kacsa-, liba- vagy sertésháj, faggyú vagy akár sótlan vaj is. De a kereskedelmi forgalomban kapható cinkegolyók is zsiradékkal vannak megformázva.
  • Alma és bogyós gyümölcsök. A legolcsóbb, esetleg kicsit megpuhult alma a madaraknak igazi csemege lehet. A bogyókat és a gyümölcsöket minden lágyevő madár szívesen fogyasztja. Ezeket lehetőleg szúrjuk vagy akasszuk a fák ágaira, néhányat tehetünk a földre is, hogy hóolvadás után is élelemhez jussanak belőle a madarak.

Mivel etessünk? / http://www.mteweb.hu/

  • Amit soha netegyünk az etetőkbe az a kenyérszelet, a kenyérmorzsa, a chips, bármilyen sós nassolni való és sós vagy pörkölt magvak. Ezek rendkívül veszélyesek, a napokig az etetőkben hagyott kenyér például erjedésnek indul és gyomor- és bélgyulladást okoz a madaraknak, akik ebbe el is pusztulhatnak.  Ez a szabály vízimadarak esetében is igaz. Az ő etetésünk nemcsak felesleges, de rendkívül veszélyes is az állatokra nézve.
    Az etetőt elkészíthetjük házilag, akár egy kiürült flakonból, de a magvakat szórhatjuk a megtisztított talajra is, de akár egy virágalátét is megteszi egy fatuskóra helyezve. A fontos az, hogy az etetőt óvjuk a csapadéktól, vagyis tegyünk rá valamiféle tetőt vagy rendszeresen távolítsuk el róla a havat.
    Az etetőt legalább hetente ellenőrizzük, előfordulhat ugyanis, hogy látszólag tele van, benne mégis csak maghéj található. És ne feledjük, onnantól, hogy ősszel kihelyezünk egy etetőt, felelősséget vállaltunk az odalátogató madarakért. A táplálék folyamatos pótlásáról márciusig, a költési időszakig gondoskodni kell. Amikor azonban kikeltek a fiókák, ki kell üríteni az etetőket, mert egyes fajok magokat is vihetnek a fészekbe, amit a fiókák nem tudnak megemészteni, ezért elpusztulhatnak.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...