fbpx
17.5 C
Kecskemét
2021. május 14., péntek
KecsUPItthonJött Orbán és borította a korábban bejelentett oltási sorrendet

FRISS HÍREK

Jött Orbán és borította a korábban bejelentett oltási sorrendet

A KecsUP szerkesztősége szerkesztőségi nyilatkozatban állt ki a koronavírus elleni védőoltás mellett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megvettek minket, vakon megyünk a kormány után, és mindent elfogadunk, leírunk, ami megjelenik a kormányzati tájékoztatásban. Csupán arról van szó, hogy ebben éppen úgy a tudomány mellett tettük le a voksunkat, ahogyan a kormány is.

Ugyanakkor természetesen látjuk és szóvá is tesszük, ha valami érdekes, furcsa, esetleg ellentmondásos. Most is ezért ragadtunk billentyűzetet.

Közölték az oltási tervet, Orbán pedig közölt egy másféle sorrendet

Heteken keresztül kérte, mintegy követelte a közvéleménynek egy része (és az ellenzék is) az oltási tervet, mire azt elérhetővé is tették. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján most is olvasható. Bár tervről beszélünk, ez inkább csak egy oltási sorrend, de fogadjuk el, hogy a kormány ezt nevezi tervnek. Bár ott áll, hogy ez egy kivonat. De akkor meg mégsem nyilvános az egész terv, úgy tűnik. Ebből kiderül, hogy ez a sorrend:

 • I. Egészségügyi dolgozók
 • II. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek
 • III. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek
 • IV. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal
 • V. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek
 • VI. Kritikus infrastruktúrában dolgozók
 • VII. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

Egészen január 22-én lehettünk abban a tudatban, hogy ez így is van. De akkor jött Orbán Viktor a Kossuth Rádió mikrofonjához, és abba egy másféle sorrendet mondott. Pontosabban az időseket kettéosztotta, és ezzel némileg változtatott a korábban hivatalosnak bejelentett sorrenden. Orbán erről beszélt:

 • I. egészségügyi dolgozók
 • II. idősotthonok lakói
 • III. a 60 év feletti krónikus betegek, ők 1,5 millióan vannak
 • IV. a rendvédelmi dolgozók és védekezés egyéb szereplői, pl. az operatív törzs tagjai és a kormánytagok
 • V. azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben

Tovább nem is megyünk, mert a lényeg már ebből is látszódik. Amíg az oltási terv egy csoportba teszi a koronavírus szempontjából veszélyeztetett 60 éven felülieket, addig Orbán sorrendje megosztja az időseket krónikus betegekre és nem krónikus betegekre, és az utóbbiakat a rendvédelmi szervek után sorolta fel.

De akkor most melyik sorrend van érvényben? És vajon mennyire gránitszilárdságú ez a terv?

Reméljük nem annyira, mint az alaptörvény. Mert úgy hisszük, hogy az oltással kapcsolatos ellenkezés, az intézkedések bírálata éppen abból adódik, hogy nem egyértelmű a tájékoztatás. Ugyanis mit higgyen az ember a fontos pozíciókban dolgozók hitelességéről, profizmusáról, ha egyik nap ilyen sorrendről olvas, másik nap egy másmilyen felosztásról?

Hirdetés

Felkapottak

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....

Hirdetés

Legnépszerűbb

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....