fbpx
5.7 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Most éppen tűrhető, de estére ismét problémás lehet a levegő Kecskeméten

- Advertisement -
Kecskeméten és több településen reggelre jelentősen romlott a levegőminőség a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt. Ilyenkor azt javasolják az orvosok, hogy kerüljük a hosszan tartó kintlétet. A kecskeméti mérőállomás adatai szerint a kora reggeli problémás helyzett délre tűrhetővé mérséklődött, de fokozatosan emelkedik a PM10 szintje, ami az esti hideg okozta növekvő fűtéssel ismét piros, tehát problémás szintet érhet el.
A kecsUP-on többször foglalkoztunk már az okokkal, amik miatt gyakran rossz Kecskemét levegője. Kecskemét légterébe kerülő légszennyező anyagok döntően:
– a közlekedésből,
– a lakossági fűtésből és
– az üzemi, technológiai tevékenységekből erednek.

A rossz levegő összefüggésben áll az energiaszegénységgel  

Magyarországon több mint félmillió olyan magyar él, aki nem engedheti meg magának, hogy otthonában kellő meleg legyen. Ez a probléma Finnországban, Ausztriában és Svédországban szinte ismeretlen fogalomnak számít, derül ki az Eurostat legfrissebb publikált jelentéséből.
Egy háztartás akkor energiaszegény, ha az nem képes megfizetni a fűtés vagy egyéb alapvető energiaszolgáltatások olyan szintjét, mely elegendő egy tisztességes életminőséghez. Ez legtöbbször egybeesik a szegénységi mutatókkal: egy alacsony jövedelemből megterhelőbb kifizetni a számlákat, beleértve az energiaszámlákat vagy a fűtéshez szükséges tűzifát.

Azért fűtenek szeméttel, mert a társadalom peremén vannak

Kecskeméten (is) évről-évre egyre komolyabb gondot okoz a helytelen lakossági tüzelés, annak ellenére, hogy tilos szeméttel tüzelni, amiért sok százezres büntetés róható ki.

A helytelen tüzelés összefüggésben van az energiaszegénységgel / Fotó: illusztráció

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat:
– „kezelt” fa, tehát festett pl. régi ablakkeret, ajtó,
– rétegelt lemez, bútorlap,
– építési fahulladék,
– színes papírhulladék,
– petpalack, műanyag hulladék,
– autógumi, használt ruha, rongy.
A helytelen tüzelés összefüggésben van az energiaszegénységgel.

Mi a megoldás?

Az energiaszegénység csökkentésére komplex szemléletű programot kell kialakítani, amelyben a támogatási rendszer átalakítása mellett az energiafelhasználás hatékonyságát javító beavatkozások, és az energiafelhasználás mennyiségét csökkentő intézkedések is szerepet kell, hogy kapjanak, például az energia-megtakarítást célzó felújítások vagy akár az energiatudatosságot növelő képzések.
Az energiamegtakarítást célzó felújításokat elérhetővé kell tenni az alacsony jövedelmű háztartások számára is – összegezte Kőszeghy Lea, a Habitat for Humanity Magyarország álláspontját (A szervezet kérésére megjegyezzük, hogy a kijelentés 2017-ben történt, Kőszeghy Lea már nem dolgozik a szervezetnél, bár még mindig aktuálisak a szavai)
És mindez azért lenne fontos, mert a rászorulók számának csökkentésén túl a levegőszennyezettség is csökkenne.
Arról nem is beszélve, hogy a stadion és egyéb látványberuházások helyett a házak megfelelő szigetelése és energiahatékonyabbá tétele értelmes társadalmi hatással bíró produktum lenne.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...