Mutatjuk a mininálbér 2021-es alakulását, aminek az értéke csökkent – leszakadtunk a V4-ektől

0
Andornaktálya, 2017. december 8. Az Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény Andornaktályai Szociális Otthona varrodája 2017. december 8-án. A nagy létszámú szociális intézmény férõhely-kiváltására a megyében Szilvásváradon építettek új, 12 személyes támogatott lakhatású (TL) házat, amelyben a lakók még önállóbban élhetnek. MTI Fotó: Komka Péter
A 2021-es minimálbér elfogadásának folyamata ezúttal érdekes volt, tavaly év végén ugyanis nem sikerült megállapodást kötni, így a januári bére nem emelkedett az érintetteknek. A mostani megállapodás a februári bérnél lép életbe, vagyis márciusban kaphatják kézhez a magasabb jövedelmet az érintettek, írja a portfolio.hu.

A minimálbér tavalyhoz képest 4 százalékkal emelkedik, forintban számolva. Ez nettó 111.300 forint. A január 27-i árfolyam szerint 309 eurót ér. Tavaly januárban a magyarországi nettó minimálbér még 317 eurót ért.

Azért nem mindegy, hogy mennyit ér euróban a magyarok fizetése, mert a boltokban vásárolható dolgok jelentős részének az árát is erősen befolyásolja az árfolyam. A közértek tele vannak külföldön gyártott, vagy külföldi alapanyag felhasználásával készült termékekkel, amelyekért főleg euróban fizetett a kereskedő. Ugyanígy a szolgáltatások árát is sokszor az euró határozza meg, magyarázza a 444.hu újságírója.

A magyar minimálbér a legalacsonyabb a V4-es országok közül

Nettó minimálbér 2021-ben:
Magyarország: 309 euró
Csehország: 519 euró
Szlovákia: 510 euró
Lengyelország: 442 euró. 
Magyarországon kétféle minimálbér létezik, a legalább szakképzettséggel rendelkezőknek úgynevezett garantált bérminimum jár, ami idén nettó 145 635 forint lesz. Ez 404 eurónak felel meg, azaz még a magasabb szintű hazai minimálbér is alacsonyabb a visegrádi országok minimálbérénél.

Ennyi 2021-ben a nettó minimálbér és a garantált bérminimum

 

Hasonló cikkünk  Jövőre is emelkedhet a minimálbér

Megalázónak tartják ezt a minimálbéremelést a közszféra szakszervezetei

“Felteszik a kérdést, hogy mire elég a 4 százalékos emelés, ami valójában csak 3,66 százalék, hiszen februártól lép hatályba, ráadásul az inflációt sem ellentételezi. Az évközbeni újabb egy százalékos emelés ígéretét pedig megalázónak tartják”
írják közös közleményükben a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete.