fbpx
8.9 C
Kecskemét
2023. március 22., szerda

FRISS HÍREK

Önkéntesek is segítik a rákosi vipera védelmét

Tavaly a Kiskunsági Nemzeti Park területén 26 önkéntes összesen 436 terepnapot töltött a vipera-élőhelyeken, és végeztek hasznos tevékenységet a rákosi vipera védelme érdekében.

Ez a szám jóval magasabb, mint a korábbi években, pedig a járványügyi korlátozások jelentős kihívások elé állították mind a nemzeti parkot, mint az önkénteseket. A szabályokat betartva egyesek önálló terepi munkával látták el feladataikat, mások kisebb csoportokat alkotva hetekre leköltöztek a projektterületre, elszigetelve magukat a fertőzés lehetőségétől.

A Kiskunsági Nemzeti Park önkéntesei segítségükre voltak a vipera és más hüllőfajok monitoringja során, valamint a potenciális ragadozók felmérésben is részt vállaltak. Külön kiemelendő a ragadozó-kizáró hálórendszer tartóoszlopainak elhelyezésében és a lehálózásban nyújtott munkájuk.

A rákosi vipera hatékonyabb védelméhez szükséges ismeretek biztosítása érdekében, az önkéntesek közül nyolcan a tudományos diákköri munkájukat, szakdolgozatukat, diplomamunkájukat vagy PhD kutatásukat is a projekthez kapcsolódóan végezték.

Hasonló cikkünk:  Felvenné a túrabakancsot? Van pár ötletünk hova menjen!
Hasonló cikkünk:  Csípőspizzaevő-verseny volt Kiskőrösön

A nemzeti park reméli, az idei évben is ugyanilyen sok segítséget, a természetvédelemre fordított időt és energiát kapnak az önkéntesektől.

Védett fajok szabadon

Nemrég kísérleti hálórendszert telepítettek egy rákosi vipera élőhelyen, ugyanakkor egy rezervátumban is engedtek szabadon rákosi viperákat, ám új élőhelyeken felbukkanó fajkánt a keresztes viperának is örülhettünk. Ugyanakkor kiképzett kutyákat is bevetnek a viperák védelmében.

Forrás: KNP
Kiemelt kép: Agrotrend/Halpern Bálint

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...