Ti ezeket a kecskeméti tűzfalakat töltenétek meg élettel

0
Egykor itt a Beretvás Szálló állt / Fotó: kecsUP
Január elején tettük fel a kérdést, hogy melyik kecskeméti tűzfalon látnál szívesen művészeti alkotást? Több olvasói javaslat is érkezett arra, hogy mely üres falat töltenétek meg szívesen élettel.
Abból indultunk ki, hogy gyakran botlunk bele olyan kisebb és nagyobb üres falakba frekventált helyeken, amelyek a legjobb esetben csak unalmasak, de néha inkább a kihaltságot és az elhanyagoltságot közvetíti.
Egy város életében a működőképesség mellett kulcskérdés, hogy mennyire élhető, mennyire barátságos és szerethető a település. A fenntarthatóságnak a városfejlődés szempontjából fontos összetevői a gazdaságos földhasználat, a kevesebb autó-használat, a kevesebb szennyezés, a jó lakás- és életkörülmények, a fenntartható gazdaság, a megfizethető szolgáltatások mellett a közösség részvétele a (populáris) kultúra alakításában, megőrzésében.

A public art,

ahol építészek, művészek és a polgárok is egymásra találhatnak. A közösségi művészeti alkotások nemcsak izgalmasabbá tehetnek egy-egy üres falat, de egyben a közönség demokratikusabb hozzáférését feltételezik a művészeti produktumokhoz.

Ti ezeken a falakon látnátok szívesen művészeti alkotásokat

Csányi János körút – Kápolna utca vakablakos fal igazán izgalmas felületnek tűnik.

A Szolnoki úti gyalogos aluljáróban többen is szívesen látnának valami színeset, ami feldobná a hosszú és egysíkú alagutat. Most is vannak kisebb egyéni próbálkozások, mint az „időutazós, ősemberes barlangrajz” és az ’56-os munkás srácok.

Klapka utca, Munkaügyi Központ fala, ahol egykor Mohácsi Ferenc realisztikus munkája volt látható, amire Dömötör Tibor hívta fel a figyelmünket. Az épület felújítását követően a fal ma üresen áll.

Az ötletek között szerepelt: sokemeletesek üres falai a Széchenyivárosban és a Petőfi Sándor utcán, a pályaudvar környéke, illetve a Nagykőrösi utca sarka, ahol egykor a Beretvás Szálló állt, ma pedig az OTP székház üres oldalfala tekint le ránk. Egy olvasónk illúzionisztikusan úgy álmodta meg a képet ide, mintha egy taraszra ülnénk le és a fejünk felett játszódik a kávéházi élet.

És volt, aki a Centrum Áruház hátulját szemelte ki és képzelt el oda egy alkotást. Érdekes felvetés. Érdemes lenne talán felhívni erre az áruház tulajdonosának a figyelmét.

Elvétve van példa Kecskeméten

Például az Eleven a Széchenyivárosban és a Kik-For irodaház tűzfal, ami a város 650. évfordulójára készült.

Van illegális is

Fráter György utca, foghíjas építési telken a szomszéd ház tűzfala.

És, amit mindenki ismer

Petőfi Sándor utca – “a” Coca-Cola ház

Volt, aki felvetette, hogy érdemes lenne a Kecskemétfilmet bevonni és talán nem kérne jogdíjat egy-két mesefilm figura felfestése után.
Egyetértés mutatkozik olvasóink között abban is, hogy a Nagykőrösi utca végén álló EU-s politikusokat gyalázó politikai plakát helyett igazán jó volna valami mást, szebbet és méltót látni, amíg nem épül oda új épület.

És volt, aki az apróbb sarkokra hívta fel a figyelmet és ötletként ezt és ehhez hasonlókat javasolt.

Köszönjük olvasóinknak a visszajelzéseket és ha még van ötletük írjanak nekünk a a szerkesztoseg@kecsup.hu címen.