fbpx
7.4 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Ujjal mutogatnak Brüsszelre és kapkodnak a vakcina-ügyben

- Advertisement -

„Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret. Ez a gondolkodásmódunk.  Ez a magyar álláspont veleje.” – idézte a kommunista vezetőt, Teng Hsziao-Pinget Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban, amikor a vakcina kérdésben foglalt állást. 

Azt is hozzátette, hogy a kínaiakkal előrehaladott tárgyalások folynak, de csak akkor szállítanak, ha már megvan az engedély. Kiemelte, hogy versenyt kell teremteni a gyártók között, mert ha csak egy-két vakcinára adják ki az engedélyt, az nem eredményezi ezt a helyzetet.

“Nem tudjuk a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás” – jelentette ki Orbán. A kormányfő felsorolta az oltási sorrendet:

  • először jöttek az egészségügyi dolgozók
  • aztán idősotthonok lakói
  • őket követik a 60 év feletti krónikus betegek, ők mintegy 1,5 millióan vannak
  • ezután következhetnek a védekezés egyéb szereplői, az operatív törzs tagjai, a rendvédelmi dolgozók, és “itt jönnek a kormánytagok is, én is.”
  • ezután jönnek azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben

Orbán leszögezte: ha ez mind megtörténik, akkor jöhet “az új időszámítás, ekkor lehet megszabadulni a korlátozásoktól”, ha ezeknek a csoportoknak a beoltásához lesz elég vakcina. “Ha senki nincs közvetlen életveszélyben a vírus miatt, akkor lesz új időszámítás.” Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a csoportokat mind be is kell oltani, mert “az oltás önkéntes”.

A leendő vakcinaútlevélről szólva elmondta, erről beszéltek az uniós csúcson, hogy milyen előnyökkel járjon. Ez a vita majd Magyarországon is aktuális lesz, de csak akkor, ha elértük az egymilliós beoltotti létszámot.

Brüsszelre mutogatás és kapkodás

„Szép dolog az európai egység…de az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli beszerzés lassú” – fogalmazott pénteken reggel a magyar miniszterelnök.

Nézzük meg azonban, hogy a számonkérő kijelentés mögött milyen számadatok, és más vélemények húzódnak meg.

Az év végéig 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországratudta meg a Népszava a napokban.

Hasonló cikkünk:  Kiemelt beruházássá minősítheti a kormány a sóskúti akkufeldolgozót - ezzel megakadályozhatják a népszavazást

Emellett meghökkentette a virológus, gyógyszerész szakértőket, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyt adott az orosz SzputnyikV, és az Astra-Zeneca vakcinájának tömeges oltásra való használatára szerdán, miután a kormány tagjai többször is sürgették a jóváhagyást. A megkeresett szakértők meglepettsége mindenekelőtt abból fakad: semmilyen érdemi információval nem tudni az engedélyezésről, ami pedig ismert, az inkább a zavart erősíti.

Az Astra-Zeneca Oxfordi vakcinájának hirtelen engedélyezése azért volt váratlan, mert ennek a jóváhagyása az Európai gyógyszerhatóságnál már folyamatban van. A kormányzati vakcinabeszerzések körüli bizonytalanságokat csak növelik, hogy Orbán Viktor kormányfő múlt pénteken még a kínai Sinopharm vakcina gyors engedélyezését sürgette. Bejelentése után a szakemberek egy része e oltóanyaggal kapcsolatos kételyeinek adott hangot. Elsősorban azért, mert régi a technológiája, de azért is, mert kevés adat ismerhető meg róla. Duda Ernő, szegedi virológus professzor a Válaszonline-nak úgy fogalmazott: „A hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk!”

Az is feltűnő volt, hogy a pécsi virológusok Facebook-oldalán csütörtökön már nem lehetett megtalálni a kínai vakcina korábbi szakmai ismertetőjét, valószínűleg törölték a posztot.

Stankovics Lívia, a Magyarországi Gyógyszertörzskönyvezők Társasága (MAGYOTT) farmakovigilancia munkacsoportjának alapító tagja Facebook-bejegyzésében határozottan azt állította: nem lehetnek igazak azok a hírek, miszerint az OGYÉI kiadta az engedélyt az orosz vakcinára, mert ha így lenne, akkor az engedély és az alkalmazási előirata elérhető lenne az OGYÉI honlapján is. Megjegyezte azt is, hogy miután AstraZeneca-ás vakcina törzskönyvezése uniós centralizált eljárással zajlik, ez esetben csak az EMA, pontosabban az EU bizottsága jogosult az engedélyt kiadni, az OGYÉI nem.

Miért lehet olyan sürgős, hogy bármivel, de oltani lehessen?

Orbánt megriasztotta egy váratlan adat, ezért is lett teljesen más az őszi járványkezelés – ez a címe a Direkt36 írásának, amit ajánlunk elolvasásra. A szöveg videós kivonatát beágyazva közöljük:

 

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...