fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. december 8., péntek

FRISS HÍREK

Ujjal mutogatnak Brüsszelre és kapkodnak a vakcina-ügyben

- Advertisement -

„Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret. Ez a gondolkodásmódunk.  Ez a magyar álláspont veleje.” – idézte a kommunista vezetőt, Teng Hsziao-Pinget Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban, amikor a vakcina kérdésben foglalt állást. 

Azt is hozzátette, hogy a kínaiakkal előrehaladott tárgyalások folynak, de csak akkor szállítanak, ha már megvan az engedély. Kiemelte, hogy versenyt kell teremteni a gyártók között, mert ha csak egy-két vakcinára adják ki az engedélyt, az nem eredményezi ezt a helyzetet.

“Nem tudjuk a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás” – jelentette ki Orbán. A kormányfő felsorolta az oltási sorrendet:

  • először jöttek az egészségügyi dolgozók
  • aztán idősotthonok lakói
  • őket követik a 60 év feletti krónikus betegek, ők mintegy 1,5 millióan vannak
  • ezután következhetnek a védekezés egyéb szereplői, az operatív törzs tagjai, a rendvédelmi dolgozók, és “itt jönnek a kormánytagok is, én is.”
  • ezután jönnek azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben

Orbán leszögezte: ha ez mind megtörténik, akkor jöhet “az új időszámítás, ekkor lehet megszabadulni a korlátozásoktól”, ha ezeknek a csoportoknak a beoltásához lesz elég vakcina. “Ha senki nincs közvetlen életveszélyben a vírus miatt, akkor lesz új időszámítás.” Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a csoportokat mind be is kell oltani, mert “az oltás önkéntes”.

A leendő vakcinaútlevélről szólva elmondta, erről beszéltek az uniós csúcson, hogy milyen előnyökkel járjon. Ez a vita majd Magyarországon is aktuális lesz, de csak akkor, ha elértük az egymilliós beoltotti létszámot.

Brüsszelre mutogatás és kapkodás

„Szép dolog az európai egység…de az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli beszerzés lassú” – fogalmazott pénteken reggel a magyar miniszterelnök.

Nézzük meg azonban, hogy a számonkérő kijelentés mögött milyen számadatok, és más vélemények húzódnak meg.

Az év végéig 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországratudta meg a Népszava a napokban.

Hasonló cikkünk:  Orbán nem ért rá, az osztrákok képviselték Magyarországot

Emellett meghökkentette a virológus, gyógyszerész szakértőket, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyt adott az orosz SzputnyikV, és az Astra-Zeneca vakcinájának tömeges oltásra való használatára szerdán, miután a kormány tagjai többször is sürgették a jóváhagyást. A megkeresett szakértők meglepettsége mindenekelőtt abból fakad: semmilyen érdemi információval nem tudni az engedélyezésről, ami pedig ismert, az inkább a zavart erősíti.

Az Astra-Zeneca Oxfordi vakcinájának hirtelen engedélyezése azért volt váratlan, mert ennek a jóváhagyása az Európai gyógyszerhatóságnál már folyamatban van. A kormányzati vakcinabeszerzések körüli bizonytalanságokat csak növelik, hogy Orbán Viktor kormányfő múlt pénteken még a kínai Sinopharm vakcina gyors engedélyezését sürgette. Bejelentése után a szakemberek egy része e oltóanyaggal kapcsolatos kételyeinek adott hangot. Elsősorban azért, mert régi a technológiája, de azért is, mert kevés adat ismerhető meg róla. Duda Ernő, szegedi virológus professzor a Válaszonline-nak úgy fogalmazott: „A hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk!”

Az is feltűnő volt, hogy a pécsi virológusok Facebook-oldalán csütörtökön már nem lehetett megtalálni a kínai vakcina korábbi szakmai ismertetőjét, valószínűleg törölték a posztot.

Stankovics Lívia, a Magyarországi Gyógyszertörzskönyvezők Társasága (MAGYOTT) farmakovigilancia munkacsoportjának alapító tagja Facebook-bejegyzésében határozottan azt állította: nem lehetnek igazak azok a hírek, miszerint az OGYÉI kiadta az engedélyt az orosz vakcinára, mert ha így lenne, akkor az engedély és az alkalmazási előirata elérhető lenne az OGYÉI honlapján is. Megjegyezte azt is, hogy miután AstraZeneca-ás vakcina törzskönyvezése uniós centralizált eljárással zajlik, ez esetben csak az EMA, pontosabban az EU bizottsága jogosult az engedélyt kiadni, az OGYÉI nem.

Miért lehet olyan sürgős, hogy bármivel, de oltani lehessen?

Orbánt megriasztotta egy váratlan adat, ezért is lett teljesen más az őszi járványkezelés – ez a címe a Direkt36 írásának, amit ajánlunk elolvasásra. A szöveg videós kivonatát beágyazva közöljük:

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...