fbpx

FRISS HÍREK

32 milliárd vs. 68 millió: az ellenzéki településeknek alig adtak turisztikai támogatást

- Advertisement -

Csaknem ötszázszor több pénzt kaptak tavaly a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a fideszes vezetésű önkormányzatok, mint az ellenzékiek.

A G7.hu erről készített összeállítása az MTÜ támogatási listája alapján azt írja: a Kisfaludy Programban megítélt támogatások jelentős része, mintegy 38 milliárd forint került közvetlenül önkormányzatokhoz (a teljes program keretösszege a tervezett 20 milliárd forint helyett 85 milliárd volt).

A lap összesítése szerint az önkormányzatoknak jutó 38 milliárd forint túlnyomó többsége olyan településekre került, ahol 2019-ben kormánypárti jelölt lett a polgármester.

Összességében a 38 milliárdból több mint 32 milliárd került egyértelműen fideszes vezetésű településre, míg csupán három olyan települést talált a G7 szerzője, amelynek ellenzéki vagy ellenzék által támogatott jelöltje lett polgármester 2019-ben. Baja és Szentendre 30-30 millió forintot kapott szabadstrandfejlesztésére, Miskolc pedig 8 millió forintot kapott Lillafüred egészségturisztikai fejlesztésére. (A nagyjából hatmilliárdos különbözetet a független vezetésű települések adják.)

A legtöbb támogatást Balatonfüred önkormányzata kapta, 6,3 milliárd forintot, majd jött Debrecen 5,3 milliárd és Esztergom 5 milliárd forinttal. A top 10-ben szerepel több olyan település is egyenként 2-3 milliárdos támogatással, amelyről elsőre nem a turizmus jut eszünkbe; ilyen például Csurgó, Csorna vagy Berettyóújfalu.

Hasonló cikkünk:  A kormány feljelenti a SPAR-t

Erre a tízes listára egyetlen olyan település került, ahol nem fideszes a polgármester: a 655 lakosú Hercegkút élén független polgármester áll, a települést 2000 óta vezető Rák József személyében. A hegyaljai, Sárospatak közelében lévő község – innen származik Stumpf István kormánybiztos, volt alkotmánybíró, és itt van Hörcsik Richárd fideszes képviselő fiának korábban EU-támogatásban is részesült pincészete – a G7 cikke szerint 1,5 milliárd forintban részesült.

A cikk külön kitér arra az aránytalanságok szemléltetésekor, hogy például két, egyaránt a Dunakanyarban lévő, nagyjából hasonló méretű város közül az ellenzéki vezetésű Szentendrének 30 millió, míg Esztergomnak 5 milliárd forint jutott – a két szám között 167-szeres a különbség.

A fideszes önkormányzatok támogatása azonban még ennél is jelentősebb: a listában nem szerepelt ugyanis az a három önkormányzati cég, amely szintén többmilliárdos turisztikai támogatáshoz jutott. Márpedig ez mindhárom fideszes önkormányzaté: a sárospataki, debreceni és lenti fürdők különböző fejlesztésekre összesen további 10,3 milliárd forintot kaptak.

via telex.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...