fbpx
14.6 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

A karantén alatt nőtt a családon belüli erőszak

- Advertisement -

A pandémia már egy éve uralja a mindennapokat, felülírja a terveket, sorsokat roppant össze, életeket tesz tönkre és semmisít meg. Bár a koronavírus elsődlegesen a testet betegíti meg, gyakran a lélek is áldozatául esik.

A hosszan tartó karantén nem múlik el pszichés következmények nélkül.
Sokan kényszerülnek lakásuk fogságába, egyedülállóknak ez különösen megterhelő lehet. Vannak, akik élvezik, hogy otthonról dolgozhatnak, de a beszűkített élettér rajtuk is nyomot hagy. Mások egzisztenciavesztéstől vagy a változás kényszerétől, szorongástól, hangulatingadozástól szenvednek. A kényszerű összezártság, a folyamatos együttlét próba elé állítja a családokat, azok, akik eddig jól funkcionáltak kisebb-nagyobb zökkenőkkel elboldogulnak most is. Ám egyes családokban napi szintűek a veszekedések, sőt a viták egyre többször tettlegességbe torkollnak. A rendkívüli helyzetben felerősödik a feszültség, növekszik a családon belüli erőszak, mutatja ezt az is, hogy megduplázódott a segélyhívások száma. A bántalmazó az esetek többségében a család férfi tagja, az elszenvedő a felesége/partnere és a gyerekek. A korlátozások miatt a bántalmazó a család tagjait még inkább ellenőrzése alá vonhatja, még jobban feljogosítva érezheti magát arra, hogy idegességét, feszültségét, frusztráltságát rajtuk vezesse le. A bántalmazásokat sok esetben amúgy is homály fedi, de a korlátozások miatt most még nehezebben szerez róla tudomást a környezet. Ha a gyerekeket fizikailag nem ütlegelik, akkor is áldozattá válnak, mert ha az egyik szülője veri a másikat, és ezt ők végignézik, akkor már ők is az erőszak részesei.

Magyarországon minden héten meghal egy nő családon belüli erőszak miatt és minden ötödik gyermek nő fel olyan családban, ahol az apa bántalmazza az anyát.

Hasonló cikkünk:  Egy szolnoki eset is rávilágít a postai dolgozók elleni támadásokra

A legfontosabb az lenne, ha a bántalmazott felnőtt (legtöbbször az anya) felismerné a problémát és tudatosítaná, hogy partnere nem hagy fel az erőszakkal. Változás, javulás akkor várható, ha megpróbál segítséget kérni, elsősorban a környezetétől.

Szükséges lenne, hogy a tágabb család vagy az ismerősök ítélkezés helyett mellé álljanak, és akár együttes erővel kérjenek további segítséget arra hivatott személyektől, szervezetektől. Az áldozatot mindig csak abban segítsék, amit ő kér, ne próbáljanak ráerőltetni olyat, amit nem akar, főként ne presszionálják azzal, hogy azonnal lépjen ki a kapcsolatból.

Ha ön bántalmazott vagy barátként, családtagként, ismerősként szeretne támogatást nyújtani az érintettnek, akkor a következő elérhetőségek valamelyikén jelezhetik, hogy segítségre van szükség.

112 – a nap 24 órájában hívható általános segélyhívószám. A rendőrségnek kötelessége minden családon belüli erőszakhoz kimenni, és nemcsak akkor, ,,ha vér folyik”!
A NANE Egyesület ingyenes lelkisegély-vonala a 06 80 505 101 számon érhető el hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken 18–22 óra között, és szerdán 12–14 óra között. A NANE honlapján (nane.hu) sok hasznos anyag fellelhető a témában.
PATENT Egyesület jogsegélyszolgálata: 06 70 220 2505
OKIT (Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat) 06 80 205 520, a nap 24 órájában hívható. Akkor hívja, ha menekülnie kell otthonról, ha krízisszállást keres.
A bantalmazas.hu honlapon hasznos információk találhatók, és ha (egyelőre) nincs közvetlen vészhelyzet, az okit@csbo.hu e-mail-címre lehet írni.
Az Ökumenikus Segélyszervezet weboldalán (segelyszervezet.hu) is tájékozódhatnak és kérhetnek segítséget.

Balla Kriszta

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...