A karantén alatt nőtt a családon belüli erőszak

0
A karantén alatt nőtt a családon belüli erőszak

A pandémia már egy éve uralja a mindennapokat, felülírja a terveket, sorsokat roppant össze, életeket tesz tönkre és semmisít meg. Bár a koronavírus elsődlegesen a testet betegíti meg, gyakran a lélek is áldozatául esik.

A hosszan tartó karantén nem múlik el pszichés következmények nélkül.
Sokan kényszerülnek lakásuk fogságába, egyedülállóknak ez különösen megterhelő lehet. Vannak, akik élvezik, hogy otthonról dolgozhatnak, de a beszűkített élettér rajtuk is nyomot hagy. Mások egzisztenciavesztéstől vagy a változás kényszerétől, szorongástól, hangulatingadozástól szenvednek. A kényszerű összezártság, a folyamatos együttlét próba elé állítja a családokat, azok, akik eddig jól funkcionáltak kisebb-nagyobb zökkenőkkel elboldogulnak most is. Ám egyes családokban napi szintűek a veszekedések, sőt a viták egyre többször tettlegességbe torkollnak. A rendkívüli helyzetben felerősödik a feszültség, növekszik a családon belüli erőszak, mutatja ezt az is, hogy megduplázódott a segélyhívások száma. A bántalmazó az esetek többségében a család férfi tagja, az elszenvedő a felesége/partnere és a gyerekek. A korlátozások miatt a bántalmazó a család tagjait még inkább ellenőrzése alá vonhatja, még jobban feljogosítva érezheti magát arra, hogy idegességét, feszültségét, frusztráltságát rajtuk vezesse le. A bántalmazásokat sok esetben amúgy is homály fedi, de a korlátozások miatt most még nehezebben szerez róla tudomást a környezet. Ha a gyerekeket fizikailag nem ütlegelik, akkor is áldozattá válnak, mert ha az egyik szülője veri a másikat, és ezt ők végignézik, akkor már ők is az erőszak részesei.

Hasonló cikkünk  Karanténba került egy osztály a Kodályban, aggasztóak az iskolai járványadatok országosan is

Magyarországon minden héten meghal egy nő családon belüli erőszak miatt és minden ötödik gyermek nő fel olyan családban, ahol az apa bántalmazza az anyát.

A legfontosabb az lenne, ha a bántalmazott felnőtt (legtöbbször az anya) felismerné a problémát és tudatosítaná, hogy partnere nem hagy fel az erőszakkal. Változás, javulás akkor várható, ha megpróbál segítséget kérni, elsősorban a környezetétől.

Szükséges lenne, hogy a tágabb család vagy az ismerősök ítélkezés helyett mellé álljanak, és akár együttes erővel kérjenek további segítséget arra hivatott személyektől, szervezetektől. Az áldozatot mindig csak abban segítsék, amit ő kér, ne próbáljanak ráerőltetni olyat, amit nem akar, főként ne presszionálják azzal, hogy azonnal lépjen ki a kapcsolatból.

Hasonló cikkünk  Három nyomozás is folyik erőszakos bűncselekmények miatt a kalocsai gyermekotthonban

Ha ön bántalmazott vagy barátként, családtagként, ismerősként szeretne támogatást nyújtani az érintettnek, akkor a következő elérhetőségek valamelyikén jelezhetik, hogy segítségre van szükség.

112 – a nap 24 órájában hívható általános segélyhívószám. A rendőrségnek kötelessége minden családon belüli erőszakhoz kimenni, és nemcsak akkor, ,,ha vér folyik”!
A NANE Egyesület ingyenes lelkisegély-vonala a 06 80 505 101 számon érhető el hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken 18–22 óra között, és szerdán 12–14 óra között. A NANE honlapján (nane.hu) sok hasznos anyag fellelhető a témában.
PATENT Egyesület jogsegélyszolgálata: 06 70 220 2505
OKIT (Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat) 06 80 205 520, a nap 24 órájában hívható. Akkor hívja, ha menekülnie kell otthonról, ha krízisszállást keres.
A bantalmazas.hu honlapon hasznos információk találhatók, és ha (egyelőre) nincs közvetlen vészhelyzet, az okit@csbo.hu e-mail-címre lehet írni.
Az Ökumenikus Segélyszervezet weboldalán (segelyszervezet.hu) is tájékozódhatnak és kérhetnek segítséget.

Balla Kriszta