fbpx
14.5 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Állami megszorítások járvány idején

- Advertisement -

Olvashattuk, hogy a koronavírus-járvány idejére a közteherviselés és közáldozat meghozatalára hivatkozva állami megszorítások érték az önkormányzatokat.

Lássuk ezeket sorba:
– Gépjárműadó bevételek elvonása
– Parkolások ingyenessé tétele
– A helyi iparűzési adó ötven százalékának elengedése
– Az idegenforgalmi adó felfüggesztése.

Ezzel párhuzamosan 2021-ben a helyi és a települési adó mértékének emelését is  törvényileg megtiltották.
Belátható, hogy ezeknek az intézkedéseknek első pillantásra az állampolgárok és a vállalkozók természetesen megörültek. De az majd csak később fog tudatosulni bennük, hogy végül is ezek az adók, illetve adóelengedések az önkormányzatokon keresztül az ott élő állampolgárokat sújtják, és az önkormányzatokat pénzügyileg függővé teszik magától az államtól.

Lépten-nyomon hallani azt, hogy ezek az elvonások – a járványra hivatkozva – egyes önkormányzatokat oly mértékben sújtják, hogy ez év vége fele már működőképtelenné válhatnak, azaz kötelező feladataikat sem tudják már ellátni. És ez minden önkormányzatot sújt, de mivel a megyei önkormányzatok Fideszes többségű vezetésűek, módjukban lesz megsegíteni a „baráti”, értsd alatta Fideszes vezetésű önkormányzatokat állami költségvetés és pályázati pénzek odajuttatása révén.

Persze az is látszik, hogy az állam sem rendelkezik kimeríthetetlen kasszával, hiszen a költségvetési hiány soha nem látott mértékben növelte az államadósságot, ami pedig előbb-utóbb állami hitelfelvételhez fog vezetni, mely tudvalevően nem olcsó mulatság. Ez részben a járvány következménye, de látható az is, hogy sok olyan beruházás valósult meg, melyek sohasem termelnek hasznot az állami költségvetésbe. Például focistadionok építése, és más presztízsberuházások, melyeket pályázati pénzből NER-lovagok valósítottak meg.

Hasonló cikkünk:  Nyomoznak a milliárdos Covid-gyorstesztek beszerzésére szerződött, majd felszívódott cégek ügyében

A központi kormányzati akarat jól látszik, hiszen lényegében az önkormányzatiság kalodába szorításáról van szó, melyet pénzügyi eszközökkel kívánnak elérni. Ez előbb-utóbb az önkormányzatok vonatkozásában teljes pénzügyi függőséghez fog vezetni, ami a helyi politizálás megszüntetését eredményezheti, és helyette a központi akarat szolgai végrehajtása marad ugyanúgy, mint a rendszerváltás előtt, a jól ismert tanácsi rendszerben. Pedig éppen ez ellen küzdöttünk a  rendszerváltás idején harminc évvel ezelőtt, abból kiindulva, hogy a helyi települések gondjait csak a helyi politikusok, vezetők ismerik a legjobban.

A kormányzati politika mindenhol a központosításra törekszik, nem meglepő tehát, hogy ebből még az önkormányzatok sem maradhatnak ki. Ma, 2021-re éppen ezért a pénzügyi bizonytalanság miatt, mely kézenfogva jár a koronavírusjárvány korlátozó intézkedéseivel, nem igazán tudnak az önkormányzatok hiteles költségvetést készíteni. Ráadásul ezt a költségvetést a polgármester – a különleges jogi helyzet miatt – egyedül kell, hogy jóváhagyja, tehát övé a felelősség is.

Az is elgondolkodtató, hogy a kieső bevételek pótlására, ha az állam nem segíti ki az önkormányzatokat, régebbi elmaradt adók kivetésére is sor kerülhet. A törvény értelmében csak öt évre visszamenőleg lehet ilyen esetben eljárni, de ezek hatása is az elszegényedett lakosságra nézve tragikusak lehetnek.
Nehéz idők jönnek, melyek minket sújtanak, egyszerű állampolgárokat…

ábrahám

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...