fbpx
17.2 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

Állami megszorítások járvány idején

Olvashattuk, hogy a koronavírus-járvány idejére a közteherviselés és közáldozat meghozatalára hivatkozva állami megszorítások érték az önkormányzatokat.

Lássuk ezeket sorba:
– Gépjárműadó bevételek elvonása
– Parkolások ingyenessé tétele
– A helyi iparűzési adó ötven százalékának elengedése
– Az idegenforgalmi adó felfüggesztése.

Ezzel párhuzamosan 2021-ben a helyi és a települési adó mértékének emelését is  törvényileg megtiltották.
Belátható, hogy ezeknek az intézkedéseknek első pillantásra az állampolgárok és a vállalkozók természetesen megörültek. De az majd csak később fog tudatosulni bennük, hogy végül is ezek az adók, illetve adóelengedések az önkormányzatokon keresztül az ott élő állampolgárokat sújtják, és az önkormányzatokat pénzügyileg függővé teszik magától az államtól.

Lépten-nyomon hallani azt, hogy ezek az elvonások – a járványra hivatkozva – egyes önkormányzatokat oly mértékben sújtják, hogy ez év vége fele már működőképtelenné válhatnak, azaz kötelező feladataikat sem tudják már ellátni. És ez minden önkormányzatot sújt, de mivel a megyei önkormányzatok Fideszes többségű vezetésűek, módjukban lesz megsegíteni a „baráti”, értsd alatta Fideszes vezetésű önkormányzatokat állami költségvetés és pályázati pénzek odajuttatása révén.

Persze az is látszik, hogy az állam sem rendelkezik kimeríthetetlen kasszával, hiszen a költségvetési hiány soha nem látott mértékben növelte az államadósságot, ami pedig előbb-utóbb állami hitelfelvételhez fog vezetni, mely tudvalevően nem olcsó mulatság. Ez részben a járvány következménye, de látható az is, hogy sok olyan beruházás valósult meg, melyek sohasem termelnek hasznot az állami költségvetésbe. Például focistadionok építése, és más presztízsberuházások, melyeket pályázati pénzből NER-lovagok valósítottak meg.

A központi kormányzati akarat jól látszik, hiszen lényegében az önkormányzatiság kalodába szorításáról van szó, melyet pénzügyi eszközökkel kívánnak elérni. Ez előbb-utóbb az önkormányzatok vonatkozásában teljes pénzügyi függőséghez fog vezetni, ami a helyi politizálás megszüntetését eredményezheti, és helyette a központi akarat szolgai végrehajtása marad ugyanúgy, mint a rendszerváltás előtt, a jól ismert tanácsi rendszerben. Pedig éppen ez ellen küzdöttünk a  rendszerváltás idején harminc évvel ezelőtt, abból kiindulva, hogy a helyi települések gondjait csak a helyi politikusok, vezetők ismerik a legjobban.

A kormányzati politika mindenhol a központosításra törekszik, nem meglepő tehát, hogy ebből még az önkormányzatok sem maradhatnak ki. Ma, 2021-re éppen ezért a pénzügyi bizonytalanság miatt, mely kézenfogva jár a koronavírusjárvány korlátozó intézkedéseivel, nem igazán tudnak az önkormányzatok hiteles költségvetést készíteni. Ráadásul ezt a költségvetést a polgármester – a különleges jogi helyzet miatt – egyedül kell, hogy jóváhagyja, tehát övé a felelősség is.

Az is elgondolkodtató, hogy a kieső bevételek pótlására, ha az állam nem segíti ki az önkormányzatokat, régebbi elmaradt adók kivetésére is sor kerülhet. A törvény értelmében csak öt évre visszamenőleg lehet ilyen esetben eljárni, de ezek hatása is az elszegényedett lakosságra nézve tragikusak lehetnek.
Nehéz idők jönnek, melyek minket sújtanak, egyszerű állampolgárokat…

ábrahám

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...