fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Bács-Kiskun megye lehet a magyar fegyvergyártás fellegvára?

- Advertisement -

Teller Ede, Király Pál, Frommer Rudolf és Földi Ferenc. Csak néhány magyar fegyvertervező, akiknek hamarosan a nyomdokaiba léphetnek a kecskeméti gépészmérnök hallgatók. A január 12-én aláírt megállapodás értelmében a GAMF-on várhatóan 2022-től választhatják az új specializációt az egyetemi polgárok, ami mellett az egyetem az úgynevezett védelemipari tudásközpont létrehozásában is kiemelt szerepet vállal.

A Műszaki és Informatikai Kar gépészmérnöki alapszakon a már meglévő anyagtechnológiai és minőségügyi, gyártásinformatikai, mechatronikai és műanyag-feldolgozó specializációk mellé csatlakozik majd be ötödikként az új szakirány, amelyet a diákok a 4. félévükben választhatnak, és amely képzés teljes 3 féléven keresztül tanulmányaik részét képezi majd. Emellett a karon szeretnék, ha a már diplomával rendelkezők számára is tudnának indítani egy szakmérnöki képzést, így biztosítva minél szélesebb kör számára az új képzési lehetőséget – írja a hellovidek.hu.

-Úgy gondoljuk, hogy a Gépészmérnöki Alapszak mindig is nívós helyet vívott ki a GAMF-on, amely folyamatosan tudott igazodni az ipari igényekhez. A képzésbe abszolút beleillik a profil, hisz gyártástechnológiával, könnyű szerkezetű anyagok fejlesztésével erősen foglalkozunk, ezért úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi színpalettánk bővítése sok pozitív dolgot hozhat a konyhára – nyilatkozta a képzések bővülése kapcsán Dr. Liska János, a GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánhelyettese.

A Bács-Kiskun megyei megyeszékhelytől alig 52 kilométerre lévő Csongrádon, a Diana Fegyvertechnikai Technikumban már közel 30 éve a képzési paletta választható részét képezik a fegyveres szakképesítések, a fegyverműszerész alapképzés, valamint a rá épülő fegyvergyártó szaktechnikusi és fegyveroptikai szaktechnikusi szakág. Éppen ezért nem meglepő, hogy az egyetem képzési programját igyekeznek ezzel összehangolni, ami jó hírt jelent a védelemipar iránt érdeklődő fiatalok számára.

-A képzések összehangolásával egy életpályát kívánunk a fiataloknak, amely a kézifegyverekhez kapcsolódó átfogó ismeretekkel az egyedi sport és egyéb civil célterületektől a védelmi iparban alkalmazott tömeggyártási technológiákkal kapcsolatban átfogó ismereteket ad – árulta el a kar dékánhelyettese az új képzés egyik pozitív hozadékát.

Hasonló cikkünk:  A katolikus egyház állami pénzből gyarapítja szállodáinak számát

Mivel a közelben, Kiskunfélegyháza határában található a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt., Magyarország egyetlen fegyvergyára, így a kecskeméti campuson tanuló fiataloknak az életpályamodell mellett valószínűsíthetően az elhelyezkedéssel sem lesz problémájuk. Főleg nem akkor, ha rövid időn belül több védelmi iparban tevékenykedő cég telepedik meg a környéken, amire a megállapodáskor maga dr. Kovács Lóránt, a GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja is kitért.

Hasonlóan a Neumann János Egyetem és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közt jól működő duális képzés mintájára a kiskunfélegyházi céggel dolgozhatnak majd együtt a jövőben, ami biztosítja a diákok számára az elmélet mellett a gyakorlati képzést. A HelloVidéknek nyilatkozó Dr. Liska János azonban megemlítette, a fegyvergyártás területén egyelőre még szűkebb a potenciális szerződéses partnerek száma a környéken virágzó járműipar területéhez képest.

– Úgy gondoljuk, hogy a Magyar Honvédségnek nagy szüksége van az utánpótlásra. Ezért is bízunk abban, hogy végzett hallgatóink megfelelőképp tudják biztosítani a megfelelő szakmai hátteret – válaszolta meg a GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánhelyettese, mennyire tartják hazai viszonylatban hiánypótlónak a NJE-en bevezetni kívánt új specializációt. A kiskunfélegyházi gyárban összeszerelt fegyverek ugyanis a Magyar Honvédségben szolgáló katonák egyéni felszerelései közt is megtalálhatóak, például az itt készült géppisztolyokkal a vállukon járőröztek a kijárási tilalom idején többek között Budapesten, Cegléden, Székesfehérváron, Szolnokon, Debrecenben és Kaposváron.

A karon végzett, fegyvertervezésben és -gyártásban jeleskedő hallgatókon túl várhatóan szintén a Neumann János Egyetem presztízsét emeli majd annak a védelemipari tudásközpontnak létrehozása, amelynek azonban már nemcsak helyi, egyetemi, hanem országos szintű jelentősége lesz. „Az egyetem nem önmagában kíván kutató-fejlesztő központtá válni, hanem a védelmi iparág elindult fejlődéséhez akar a saját kompetenciáival együttműködő kutató-fejlesztő partnerként becsatlakozni, elsősorban az anyagtechnológia, lézeres megmunkálások, IoT és optimalizálási területeken” – zárta gondolatait a Dr. Liska János.

A tanítóképzés kapott egy sallert, indul viszont Kecskeméten a fegyvertervező és -gyártó szakirány

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...