fbpx

FRISS HÍREK

Bács-Kiskun megyében 5 illegálisan működő árutojástermelő tyúktelepet találtak 

- Advertisement -
A madárinfluenza januárban ismét megjelent előbb Komárom-Esztergom, majd Bács-Kiskun megyében, csak Kerekegyházán 101 ezer tojótyúk leölését rendelték el. A kiterjedt járvány kialakulását ugyan sikerült megakadályozni, ami többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatos, hagyományos és modern (pl. drónos) felderítési technikákon alapuló ellenőrzéseinek köszönhető.
A számokból világosan látszik, hogy vírusról vírusra egyre nagyobb a kár. 2016-ban 2,5 millió szárnyas leölését rendelték el, 2020-ban már 5 milliót
írtuk a kecsUP-on a madárinfluenzával foglalkozó cikksorozatunkban egy minisztériumi összefoglaló alapján. Szakértőkkel és kereskedőkkel folytatott beszélgetéseink alapján az állapítható meg, hogy a túlzott állomány koncentráció, a kártalanításért folyó küzdelem, illetve a személyes és intézményes átfedések is befolyásolják az egyre nagyobb károkat okozó madárinfluenza körüli problémákat.
A NÉBIH most arról ír, hogy a január óta folytatott szemlék ugyanakkor arra mutattak rá, hogy az utóbbi években átélt két nagy madárinfluenza-járvány pusztítása ellenére még mindig több állattartó próbálja kikerülni a járványvédelmi előírásokat, és szegi meg tudatosan az egyébként sokat hangoztatott és jól ismert szabályokat.

Bács-Kiskun megyében 5 illegálisan működő árutojástermelő tyúktelepet találtak 

A kihágások gyakorisága, módja rendkívül változatos a NÉBIH szerint. A szakemberek rendszeresen találnak túltelepített (az engedélyezett létszám fölötti), járványügyi és állatvédelmi szempontból egyaránt erősen kifogásolható állattartó telepeket.
A madárinfluenza szempontjából kiemelten kockázatos Bács-Kiskun megyében pedig 5 teljesen illegális, azaz engedély és állategészségügyi felügyelet nélkül működő árutojástermelő tyúktelep került a hatóság látókörébe.
Ezeken a farmokon járványügyi óvintézkedésként összesen csaknem 30 ezer baromfi leölését kellett elrendelni, ráadásul a közvetlen káron túl, a szabálytalanságoknak „köszönhetően” a tulajdonosok kizárták magukat az állami kártalanításból, továbbá több millió forintos élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot is kaptak.
Az eddigi legsúlyosabb kihágást az a két állattartó követte el, akik a hatóságot félrevezetve próbálták meg kivonni állataik egy részét – együttesen több mint 2 ezer baromfit – a járványterjedés megelőzése céljából elrendelt levágások alól. Konkrét esetüket kiemelve, a NÉBIH felhívta a baromfitartók figyelmét, hogy a járványügyi védekezés bárminemű akadályozása – a kártalanításból való kizáráson és a többmilliós pénzbírságon túl – büntető feljelentést, így akár börtönbüntetést is vonhat maga után.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...