fbpx
0.1 C
Kecskemét
2023. december 7., csütörtök

FRISS HÍREK

Biztonságba helyeztek 89 mentett denevért Tiszaugon

- Advertisement -

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál talált új otthonra 89 mentett rőt koraidenevér (Nyctalus noctula).  Az állatok a tiszaugi denevértoronyban folytatják téli pihenőjüket. A denevérek a Fővárosi Állat- és Növénykert gondozásában álltak, miután különböző okokból a mentőhelyre kerültek, most megerősödve szabadon engedhették őket a szakemberek.

A 89 példány között van egy 68 egyedből álló kolónia is, melyek Budapest XXII. kerületéből kerültek be az állatkerti vadállatmentő központba tavaly decemberben. Szokatlan helyen, egy felújítandó lakás teraszán, a lomok között bukkantak a lakók az állatokra, és rögtön értesítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát. A telelésben megzavart állatok hamar biztonságba kerültek és mindenki sértetlenül úszta meg a kalandot.

A többi 21 példány az ország több pontjáról érkezett a tél folyamán, jószándékú, segítő emberek közreműködésével. Legtöbbjüket legyengülve, a járdán találták.

A mentőhelyen megerősödött, jó kondiban lévő példányok készen állnak a szabadon engedésre.

Mivel a denevérek ilyenkor még a telelésüket végzik, egy mesterséges telelőhelyre, ún. denevértoronyba kerülnek. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak 14 ilyen tornya van a működési területén. A torony rendszerint 6-8 m magas, betonból vagy fából készült építmény, melynek magasan van egy szűk berepülő nyílása. Itt több száz denevér is biztonságosan telelhet, és a szaporodásukhoz is megfelelő körülményeket biztosít.

Hasonló cikkünk:  Lefoglalt és elkobzott autókat fosztogattak egy kiskunhalasi rendőrségi telephelyen

Egy denevér egy éjszaka során akár 1000 szúnyogot is elfogyaszt

A rőt koraidenevér hazánk leggyakoribb denevérfaja. Gyakran láthatjuk lakott területen és erdőkben egyaránt, rendkívül alkalmazkodó képes faj. Tömeges lehet az előfordulása a panelházak hasadékaiban, régebbi épületek tetőszerkezetében. Sajnos ez gyakran konfliktushoz vezet a lakókkal, mivel hangos az állatok cincogása, ürülékükkel bepiszkítják a párkányt és néha a szobába is berepülhetnek. Erdős területeken a fák odvaiban, kéregrepedésekben bújnak meg. Novembertől márciusig téli álmot alszanak, de ezt többször megszakítják.Ha enyhe az idő és kissé felmelegszik a levegő, kirepülnek búvóhelyükről és télen is vadásznak.Gyors röptűek, sebességük elérheti a 50 km/h-t. Repülés közben folyamatosan hallatják ciccegés-szerű hangjukat.

Denevérek szabadon engedése / Fotó: Bosnyák János

Elképesztő mennyiségű szúnyogot és egyéb repülő rovart zsákmányolnak, a rőt koraidenevérek pedig kifejezetten kedvelik a nagyobb bogarakat, például a különböző cserebogarakat is. Egy denevér egy éjszaka során akár 1000 szúnyogot is elfogyaszt, nem kell hát ragoznunk, milyen fontos nekünk, embereknek a védelmük.

Hazánkban 28 denevérfaj él, mindegyikük védett. Amennyiben valaki épületbontás, felújítás, szerelés vagy korhadt fa kivágása közben denevérekre bukkan, értesítse az illetékes nemzetipark-igazgatóságot!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...