fbpx
18.2 C
Kecskemét
2023. március 21., kedd

FRISS HÍREK

Ismét meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Ahogy az várható volt, kétharmados többséggel megszavazták a Parlamentben a rendkívüli jogrend és a veszélyhelyzeti rendeletek újabb meghosszabbítását. 133 kormánypárti képviselő nyomott igent a hétfői szavazáson, az ellenzéki képviselők közül senki nem támogatta a javaslatot – írja a Telex.

A rendkívüli jogrend lejárása után a kormány előbb saját hatáskörben tizenöt napig meghosszabbította azt, majd az országgyűlés elé vitték, hogy még kilencven napot rátegyenek a járvány miatt. Bár komoly politikai viták előzték meg a szavazást, valójában a veszélyhelyzetet az Alaptörvény értelmében a kormány rendeli el és szünteti meg, ehhez nincs is szüksége a parlamentre.

A Fidesz ahhoz kérte a képviselők beleegyezését, hogy további kilencven napig is hatályosak lehessenek az egyszer kiadott rendeletek.

A parlament külön is szavazott arról, hogy a novemberben kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt kiadott kormányrendeleteket újból hatályba léptették. A javaslat indoklásában arról írnak, hogy a kormány alapvető célja, hogy „megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket. Ennek eléréséhez gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség. Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat.”

Egy másik részen pedig azt is írják, hogy a javaslat elfogadásával „az Országgyűlés politikailag elismeri a Kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit.”

Az ellenzék szerint visszaéltek hatalmukkal

Nem először hosszabbítanák meg a rendeleteket, azokat novemberben egyszer már megszavazták plusz kilencven napra. A korlátlanul meghosszabbított veszélyhelyzeti rendeletek kritikusai tavasszal pont ilyen jellegű időbeli korlátot szerettek volna elérni.

A DK módosítóját leszavazták, így nem került be az elfogadott javaslatba, hogy a koronavírus elleni vakcinák között szabadon lehessen választani.

Orbán Viktor múlt hétfőn a Parlamentben értékelte a járvány kormányzati kezelését, és arra kérte az ellenzéket, hogy szavazzák meg a rendkívüli jogrend meghosszabbítását. „Ismét emelkedő tendencia jöhet”, ezért „szükség van az eddigi szabályok szigorú és következetes betartására is” – fogalmazott akkor a miniszterelnök.

Az ellenzéki pártok ugyanakkor már a múlt heti vitában jelezték, hogy ezúttal nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, szerintük ugyanis a kormány visszaélt a hatalmával az elmúlt hónapokban.

Az MSZP-s Harangozó Tamás múlt héten azzal indokolta pártja döntését, hogy a mostani javaslat más mint a novemberi, mert a Fidesz szerinte politikai elismerést vár az ellenzéktől az elmúlt három hónapért, miközben például az önkormányzatokkal „pitiáner játszmát játszanak”.

Hasonló cikkünk:  Matolcsy: Elvi ellentét van a jegybank és a kormány között

A DK-s Arató Gergely pedig arról beszélt, hogy DK több okból se szavazza meg a javaslatot. Egyrészt„káros, hibás, hatástalan intézkedésekhez kérnek utólag hozzájárulást”, másrészt „önök teljesen elvesztették a kapcsolatot a valósággal, és az elmúlt hónapokban bizonyították, hogy alkalmatlanok a járvány és a válság kezelésére”, harmadrészt „önöket nem az ország vagy a magyarok érdekei érdeklik, hanem saját kicsinyes érdekeik”. Arató szerint a kormánypártok arra kértek felhatalmazást, hogy tovább szórják az ország pénzét különféle beruházásokra, nekik kedves vállalkozó csoportok zsebeinek kitömésére, vagy a vadászati kiállításra. „Arra kérnek utólag tőlünk felhatalmazást, amit az elmúlt hónapokban műveltek a járványkezelés mögé bújva”, arra, hogy „tönkretegyék az önkormányzatokat”, vagy arra, hogy „biankó csekkel” bármit megtehessenek a következő hónapokban, mondta Arató.

Hasonló cikkünk:  Finta József reakciója: "szándéktalan hiba esetében nincs szükség bocsánatkérésre"

Az LMP-s Keresztes László Lóránt pedig azt emlegette fel a kormánypártoknak, hogy felszólalásaikban egyetlen önkritikus mondat sem hangzott el. „Önök elégedettek ezzel a helyzettel?” – tette fel a kérdést. „Önök nem éltek, hanem visszaéltek a rendkívüli felhatalmazással” – fogalmazott az LMP-s képviselő, példaként pedig választási törvény vagy az Alaptörvény módosítását hozta fel az elmúlt hónapokból.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke hétfőn napirend előtt kritizálta a kormányt, mert szerinte a tavalyi felhatalmazás után kipakolták a pénzt a Gazdaságvédelmi Alapból. „A Gazdaságvédelmi Alap nyolcvan százalékát önök nem válságkezelésre költötték, hanem saját magukra. Stadionokra, vadászati kiállításra, Mészárosra, a haverok szállodáira” – fogalmazott a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. „Itt úgy látom, hogy nemcsak a koronavírus ellen kell vakcina. De kell egy vakcina a lopás, a hazudozás, a gőg, a hatalmi arrogancia ellen is. Ígérem, ki fogjuk fejleszteni ezt a vakcinát, a nép fogja Önöknek beadni.”

A baloldalra nem lehet számítani

„A baloldalra megint nem lehetett számítani a járvány elleni védekezésben. Most, hogy itt a harmadik hullám, továbbra is szükség van a gyors döntésekre az emberek egészsége és a gazdaság újraindítása érdekében. A Gyurcsány-koalíció nemet mondott több mint 70 intézkedés fenntartására. Még szerencse, hogy nem rajtuk múlt” – írta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a szavazás után Facebook-oldalán, de Novák Katalin is azt emelte ki bejegyzésében, hogy a törvényjavaslatot sem a DK, sem a Jobbik, sem az MSZP, sem az LMP, sem a Párbeszéd képviselői nem támogatták. „Vannak, akik most is a hatékony védekezést akadályozzák.”

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...