fbpx
8.9 C
Kecskemét
2023. március 22., szerda

FRISS HÍREK

Két fordulóban keresik a miniszterelnök-jelöltet

A miniszterelnök-jelölt esetében arról van döntés, hogy kétfordulós, az egyéni választókerületi jelöltek esetében egyfordulós lesz a választás – fogalmazott a szocialista Molnár Zsolt a Republikon Intézet keddi, az előválasztásról tartott online kerekasztal-beszélgetésén.

kétfordulós lebonyolítást Molnár korábban csak lehetőségként említette arra az esetre, ha egyetlen miniszterelnök-jelölt sem érné el az 50 százalékos támogatottságot.
A konferencián a szövetségre lépő hat ellenzéki párt képviselői azt mondták, hogy az előválasztás lehetséges időpontja – a járványhelyzettől függően – június vagy szeptember lehet. Az ellenzék várhatóan március közepére dolgozza ki a lebonyolítás pontos szabályait, ebben az utolsó egyeztetéseket tartják. Lehetősége lesz más pártoknak és civileknek is jelöltet állítani, de Ungár Péter (LMP) hangsúlyozta: a csatlakozó civil jelölteknél rendezni kell, adott esetben miként vennének részt a jövőbeli parlamenti munkában, hogy biztosított legyen a stabil kormánytöbbség.

A közös kampány várható fókusza Dorosz Dávid (Párbeszéd) szerint a koronavírus járvány és gazdasági hatásainak félrekezeléséről fog szólni, Molnár Zsolt ezzel összhangban a szociális válságra, Ungár Péter a társadalmi egyenlőtlenségekre hegyezné ki az országos politikát.

Hasonló cikkünk:  Fekáliás fal és poloskák voltak Schadl "cellatársai" a magánzárkában

A jobbikos Brenner Koloman kifejtette, az ellenzéknek be kell mutatnia, hogy a feudális függésbe taszított vidéknek milyen alternatívát tud nyújtani, Hajnal Miklós (Momentum) szerint a rendszerváltás iránti társadalmi igényt kell szolgálja az ellenzék. A DK pártigazgatója, Sebián-Petrovszki László arról beszélt, a pártokat összeköti, hogy „borzasztóan más országot, kormányzást szeretnénk”, a fő kérdés ezért Orbán leváltása lesz.

Hasonló cikkünk:  A magyarországi vízvezeték-hálózat állapota kritikus

Ahogy az a zuglói egyéni kerületben Hadházy Ákos momentumos jelölése, és a helyi szocialista képviselő Tóth Csaba kiéleződő versenyénél látszik, az előválasztás vitákkal is jár majd, miközben a közös programot is építeni kell. Noha a kérdésben Molnár és Hajnal oda-odaszúrt egymásnak, mindketten hangsúlyozták, hogy kevés hasonló konfliktusra számítanak a jövőben. – Nem hadüzenet, ha valaki valahol jelöltet állít – mondta Hajnal.

Az ellenzéki politikusok szerint ellenszélben fognak kampányolni, tekintettel a Fidesz állampárti méreteire, forrásaira és médiahátszelére, mindezt pedig csak erős utcai jelenléttel lehet kompenzálni. – Orbán Viktor nem tudja megszorozni magát 106-tal – fogalmazott Hajnal Miklós.

Népszava

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...