Ketyegő szociális bomba Nagykőrösön

0
Ketyegő szociális bomba Nagykőrösön

Lapunk előző számaiban több alkalommal is tudósítottunk arról, hogy a nagykőrösi önkormányzat sorra hirdeti meg eladásra, illetve értékesíti azon ingatlanát, amelyet a lakosság korábban „tanácsi”, a rendszerváltás óta pedig „kövás lakásokként” ismer. Azokról az ingatlanokról van szó, amelyekben több, jellemzően kis alapterületű, jobbára egy szobás, gyakran komfort nélküli (WC a közös udvar végén) lakás található. Ilyen volt a korábban már eladott Kossuth Lajos utca 7. szám alatti egykori pártház, a Biczó patika épületével együtt értékesített lakások, a Kossuth Lajos – Rákóczi utcák sarkán álló „Szellő-ház”, de hasonlóan alacsony komfortfokozatú volt az a négy Határ utcai ingatlan is, amelyet szintén eladott az önkormányzat. A közzétett hirdetmények szerint ez a sors vár a Bajcsy-Zsilinszky – Petőfi utca sarkán álló épületre, a Jósika utca 8, a Szabadszállási utca 19., a Farkas utca 10., az Eötvös utca 2., az Eötvös utca 3., a Petőfi utca 22., a Tompa Mihály utca 12. szám alatti épületekre is, amelyekben összesen 52 (!) lakás található.

Hasonló cikkünk  Az állami rádióban elhangzott, hogy a Fidesz liberális, keresztényellenes, Soros által támogatott párt volt

Ezekben az ingatlanokban kispénzű emberek élnek/éltek, akik számára az önálló lakás vásárlása lehetetlen.
Tény, hogy az épületek fenntartása nem éri meg a KÖVAnak, hiszen a kért bérleti díjak már csak az alacsony komfortfokozat miatt is messze elmaradnak a piaci ártól, mindenféle emelés a bevétel helyett csak a cég kintlévőségét szaporította volna. Gazdasági szempontból nézve az értékesítés járható útnak mondható, hiszen az amúgy is csőd szélén egyensúlyozó KÖVA veszteségének a csökkentése elengedhetetlen. Azonban a város lakóiért felelősséget vállaló önkormányzatként a szociális szempontokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. Egyrészt nem az ezekben a lakásokban élő emberek tehetnek arról, hogy a kormányzati megszorításoknak köszönhetően a város kénytelen dobra verni a vagyonát, másrészt a lakhatás az alapvető emberi jogok közé tartozik. Igaz, ezt a jelenlegi hatalom vitatja, így néhány nappal ezelőtt a fideszes képviselők nem is szavazták meg az Európai Parlamentben azt az állásfoglalást, ami ezt kimondja.

Hasonló cikkünk  Orbán ígérete a 2 millió oltásról szétcsapta a kormányzati kommunikációt

A fedél nélkül maradottaknak nincs más lehetőségük, minthogy rokonoknál húzzák meg magukat, vagy, ahogy sokan Nagykőrösön teszik, a városból kiköltöznek a külterületi zártkertekben álló épületekbe. A pillanatnyi gazdasági haszon reményében eladott ingatlanok miatt kialakuló lakhatási probléma egy ketyegő szociális bomba lehet Nagykőrös számára, amely hosszú távon komoly gondot fog jelenteni.

könyvelő