fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Orbán Viktor: A sor végére kerül, aki nem kér az éppen elérhető vakcinából – ezt cáfolta az EMMI

- Advertisement -
Csak az oltóponton fogjuk megtudni, hogy milyen típusú koronavírus elleni vakcinát tudnak nekünk adni. Ezt mondta legalábbis a magyar oltási programról Orbán Viktor magyar miniszterelnök Andrej Babiš cseh kormányfővel közös pénteki sajtótájékoztatóján. Orbán arról is beszélt, hogy aki nem kéri az éppen elérhető vakcinát, az a sor végére megy, és majd értesítik, ha lesz olyan oltóanyag, amilyet kér, írta meg az hu.euronews.com. Egészen pontosan így fogalmazott a magyar miniszterelnök a budapesti Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón:
Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes. Tehát amikor valaki elmegy az oltópontra – akik regisztráltak, azokat oltjuk be – ott közlik vele, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni. És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogjuk.
A miniszterelnök ezen mondatait az MTI nem idézte, ugyanakkor az Euronews az AP hírügynökség egyik nyersanyagában rátalált erre a mondatra. Az atv.hu élőben közvetítette az eseményt, az idézett mondat 18:50-től hallható.

Cáfolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Orbán Viktor pénteki kijelentését

Az EMMI az ATV-nek azt válaszolta, hogy már az értesítéskor tájékoztatást adnak arról a koronavírus elleni oltásra regisztráltaknak, hogy milyen vakcina áll rendelkezésre a kijelölt oltóponton.
„Az értesítéskor arról is tájékoztatást kapnak, hogy a számukra kijelölt oltóponton milyen oltóanyag áll rendelkezésre. A vakcina típusáról helyben is tájékoztatást kap, ha valaki nem olvasta volna el figyelmesen az értesítést.” Aki pedig nem fogadja el a számára biztosított időpontban elérhető vakcinát – folytatták –, „az országba érkező vakcinaszállítmányok függvényében később újra kap majd értesítést.”

Aktuális koronavírus-számok Magyarországon számok 2021. február 7-én

Nézze meg, mennyien vannak ön előtt az oltási tervben!

Valami nagyon nincs rendben, hiszen egy világjárványban nagyon fontos lenne, ha nem kiszivárgott dokumentumból tudnánk meg, hogy mennyit is kell várnunk a vakcinára. Orbán Viktor ugyan november végén azt mondta, hetekkel korábban elkészítették az oltási tervet, mégsem hozták nyilvánosságra azóta sem. December végén csak az oltási terv kivonatát tették közzé, egy prioritáslistát, ami megmutatta, kiket vesznek előre, és kiket sorolnak hátrébb.
A 444.hu által megismert, mellékletekkel együtt 80 oldalas oltási terv közelebb visz a válaszokhoz. A sorrend a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közölt verzió részletesebb változata. Kiderül belőle például, mennyien vannak a különböző csoportokban, így könnyebben kiszámolhatjuk, mennyien sorakoznának előttünk, ha mindenki kérné az oltást.
  1. Egészségügyi és egészségügyben dolgozók (172 600 fő)
  2. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek (146 483 fő)
  3. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek. A 60 éven felüli krónikus betegség(ek)ben szenvedők. A 90. életévét betöltöttekkel kezdődik az oltás, majd lefelé következnek az életkori kategóriák, majd a 60-65 év közötti, krónikus betegségi körbe nem tartozók következnek (1 756 528 fő)
  4. A rend- és honvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal, a védekezésben résztvevők, az Operatív Törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők. (Rendvédelmi szervek: 83 000 fő, honvédelmi szervek: 25 155 fő, a védekezésben résztvevő nem egészségügyi vagy egészségügyben dolgozók (pl. az Operatív Törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők): kb. 1000 fő)
  5. A közigazgatási szervek azon tisztviselői, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel (277 200 fő)
  6. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek (470 928 fő)
  7. Kritikus infrastruktúrában dolgozók (405 érintett üzem, 31 000 fő)
  8. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti csoportokba nem tartoznak (4 380 000 fő)
Most a harmadik fázisnál tartunk, most csütörtökön kezdték oltani a 80 év felettieket. Még hátra vannak a 70-esek és a 60-asok, ezért is volt meglepő, hogy szerdán a honvédelmi miniszter bejelentette, hamarosan kezdődhet a katonák oltása. A magyar fociválogatott tagjai és az olimpikonok pedig soron kívül jutnak oltáshoz.
Péntek reggelig összesen 264 ezer ember jutott vakcinához.
Pénteken bejelentették, hogy hamarosan 20 ezer ember oltására elég AstraZeneca vakcina érkezik, amivel a 60 évnél fiatalabb, krónikus betegségben szenvedőket fogják oltani. Ezek szerint korábban, mint ahogy lezárnák a 60 felettiek oltását.

Bács-Kiskun megyében három oltópont van:

a kecskeméti Oktatókórházban, a bajai Szent Rókus, illetve a kiskunhalasi Semmelweis kórházakban.

 

Bács-Kiskunban egyelőre három oltópont szerepel a tervekben

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...