fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Rémes tárlat Abonyban

- Advertisement -

Mi a szabadulós játék? A „klasszikus szabadulós játék” egy vagy több szobában játszható, általában egy órás – vagy akár hosszabb időtartamú – csapatjáték, amely során a játékosoknak különféle szellemi – vagy akár fizikai – feladatok megoldásával kell megtalálniuk szabadulásuk kulcsát.

A játék népszerűségét az is bizonyítja, hogy a különféle fejlesztők az otthoni szabadulás élményét ugyancsak megteremtették (pl.: Exit játékok) akár egyetlen, kis helyen elférő és hordozható kártyapakli formájában, illetve a Pandémia-helyzet miatt szintén virtuális térbe költözött számtalan szoba, amely során különféle linkek, képes-videós feladatok megoldásával kell célba érni.

A szabadulós játékok a közművelődési intézmények tereiben is alkalmazhatók. Vonzóak lehetnek olyan embereknek, akik egyébként nem járnak könyvtárakba vagy múzeumokba. Az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely számos játékot készített az elmúlt években.
A művelődési ház két fotocellás ajtaja közé berendezett tárlat az eddigi programok módszertanát, kellékeit és jelmezeit mutatja be. A gótikus erdőben ott lapul a félelmetes vérfarkas, a rémbohóc és a Zárt ajtók zombijai is. Külön érdekesség, hogy a legtöbb jelmeznek csak feje vagy keze volt, ezért próbababák és egyéb kellékek felhasználásával  kellett a figuráknak féltestet építeni – így a vérfarkas részben Zordon is (ami a szőrméjét illeti)!

A tárlat Guti Tivadar segítségével káprázatos fényeffekteket is kapott, amelyek a sötétedés után érvényesülnek igazán. Még a telihold is világít.

Az egyedi kiállítást már rengetegen nézték meg. Az intézmény ugyan zárva van még mindig a nagyközönség előtt, de az ablakban több mini kiállítást meg lehetett csodálni ezen kívül is: kézműves munkákat, illetve a gyerekek farsangi maszkjait. A fotocellás ajtók közé Valentin-nap tiszteletére négy napos selfie szoba is épült a színjátszókör díszleteit felhasználva.

A jelenlegi Rémes tárlat interaktivitását szolgálja, hogy a kiállított tárgyak mellett különféle QR-kódokat lehet beolvasni az okostelefonokkal, amelyek a játékok promóciós videóinak a linkjeire vezetnek el. Az egyik QR-kód egy tíz perces rövidfilmet mutat be, amely A vérfarkas éjszakája programon alapul. A csekély vágással felvett, „found footage”-szerű rövid rémtörténet 18 éven felülieknek ajánlott amatőr borzongás, amely a következő QR-kóddal elérhető!

Jandácsik Pál

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...