fbpx

FRISS HÍREK

Szövetség: A költségvetés nem biztosítja a város fejlődését  és a polgárok életének javulását

- Advertisement -

2021. február 16-án egyeztetett az ellenzéki képviselőkkel  Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a tervezetet illetően, majd másnap már ki is hirdette Kecskemét Megyei Jogú Város költségvetését. A közlemény még a „tárgyalt” tervezetet említi.

KÖZLEMÉNY

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület Kecskemét Közgyűlési Képviselőcsoportja részt vett a Szemereyné Pataki Klaudia polgármester által keddre (2021.02.16) összehívott egyeztetésen, amelyen érdemi elmozdulás nem történt az egy nappal korábban részünkre megküldött előterjesztéshez képest.

Álláspontunk szerint ez a 2021. évi költségvetés-tervezet – elfogadása esetén – a járvány és a Kormánynak az önkormányzatokat sújtó intézkedései miatt, nem biztosítja a város fejlődését  és a polgárok életének javulását és csak arra elegendő, hogy határidőben legyen az önkormányzatnak költségvetése.

A városnak a 2021. évben 55 milliárd forintból kell gazdálkodni, az előző évek 70-75 milliárd Ft összegű  költségvetéséhez képest. Ebből áthúzódó pénzügyi maradvány 20 milliárd forint, amelynek nagyobbik része az előző ciklusban lekötött európai uniós pályázatok fedezete. A pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében működési célokra  kell felhasználni az általános tartalékból azt a 4 milliárd Ft-ot is, amelyet korábban útfejlesztésre szánt az önkormányzat.

A költségvetés működési célú része döntően a kötelező feladatokat fedezi. Az önkormányzat évek óta nem képes a fejlesztések önerejét biztosítani, leginkább az egyre növekvő építőipari költségek miatt. Így már 2020-ban 3,2 milliárd Ft hitelt kellett felvenni, 2021-ben pedig további 4,3 milliárd Ft-ot, amelyet a következő években kell visszafizetni, bizonytalan pénzügyi forrásokból. Ha pedig nem javul a város pénzügyi helyzete, akkor a következő években egyre növekvő hitelből lehet csak finanszírozni a rendkívül szükséges fejlesztéseket.

Hasonló cikkünk:  Király József a közös polgármesterjelöltje a Szövetségnek, a DK-nak, az LMP-nek és az MSZP-nek

Képviselőink javaslataiból alig épült be valami a költségvetésbe, noha egy-egy városrésznek a lakosság által felvetett problémáinak megoldása érdekében születtek Petőfivárostól, Széchenyivároson és a Belvároson át a Vacsi-közig.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület Kecskemét Közgyűlési Képviselőcsoportja a város és lakosainak érdekeit tartja szem előtt. Ezért szükségesnek tartjuk, hogy a Kormány fogadja el a Megyei Jogú Városok Szövetségének, az önkormányzatok pénzügyi helyzetének javítása érdekében tett javaslatait. Amennyiben ez megtörténik, s a jelenleg hiányzó pénzügyi forrásokat a Kormány biztosítja, úgy lehetőséget látunk arra, hogy a költségvetés átdolgozását követően nehéz körülmények között ugyan, de a város a 2021. évben fejlődjön. Ennek elősegítésére képviselőcsoportunk kész együttműködni a polgármesterrel.

Kecskemét, 2021. február 22.

Szövetség a Hírös Városért Egyesület Kecskemét Közgyűlési Képviselőcsoportja


Korábban írtuk:

Király – Lejer: nem vonták be a szakbizottságokat a városi költségvetés elkészítésébe

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...