fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Veled a Városunkért: Lezsák Sándor dolgozzon végre Kiskunfélegyházáért

- Advertisement -
Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt munkavégzésre szólította fel a kiskunfélegyházi ellenzéki önkormányzati képviselőcsoport, mert szerintük nem képviseli megfelelően a város és a körzet polgárainak az érdekét, jelentették be a képviselők tegnapi sajtótájékoztatójukon. A Veled a Városunkért Egyesület frakciójának azon tagjai, akik a hétköznapokban saját vállalkozást működtetnek, azt is kifejezték, hogy a rájuk eső teljes iparűzési adót megfizetik. Egyben pedig arra kérik, azokat a vállalkozó kollégáikat, akik a válság ellenére megtehetik, hogy tegyenek ők is így a város és a helyi közszolgáltatások működtetése érdekében.
Az ellenzéki frakció tagjai közül hárman is vállalkozók, tehát iparűzési adó kötelesek, amit teljesíteni fognak, mondta Kollár László frakcióvezető, annak ellenére, hogy a kormány bejelentése alapján januártól a kis és közepes vállalkozások és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját a felére csökkentik.
Az ellenzéki képviselők azt javasolják és egyben arra kérik a vállalkozó társaikat – kivéve a vendéglátósokat – ha módjuk van befizetni a rájuk eső teljes iparűzési adót, éljenek vele, ezzel segítve a város működését.
Kollár László továbbá arról beszélt, hogy:
az Európai Unió tavaly év végén döntött a tagállamokat, így Magyarországot is megillető támogatási csomagról, amivel a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi válságot enyhítenék. A magyar kormány ezzel ellentétben a kapott forrást nem a célnak megfelelően használja fel és mindeközben az önkormányzatok működését is ellehetetleníti. Ennek az egyik következménye az iparűzési adó elvonása, ami városunkat, Kiskunfélegyházát is sújtja.

 

600 millió forint mínuszt okoz csak az iparűzési adó kormányzati megvonása

Horváth Tamás képviselő és vállalkozó azt mondta, hogy természetesen csak kérni tudják a helyi cégeket, hogy fizessék be ezt a 2%-os helyi adót, amit maga is megtesz. Majd így folytatta:
„A politikai szereplőket azonban felszólítjuk, konkrétan Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt, hogy kezdjen el a félegyházi vállalkozók és a félegyházi önkormányzat érdekében végre dolgozni. Van még egy éve, hogy megmutassa, valóban a város és a körzet képviselője. Elvárjuk tőle, hogy a várost érintő állami kompenzáció 100 százalékban érkezzen meg.”
Az ellenzéki képviselő ezután ismertette, hogy a kormány 2020-ban elvonta a gépjármű adót a városoktól, ez mínusz 100 millió forintot jelent Félegyháza esetében, szolidaritási adót vetett ki és
„a végső csapást az iparűzési adó elvételével mérte a településre, ami 600 millió forint bevétel kiesést jelent Kiskunfélegyházán”.
A bevételek elvonásával nem egy tűzijátékkal lesz kevesebb a városban, hívta fel a képviselő a figyelmet, hanem a szociális, az egészségügyi, a városüzemeltetési alapszolgáltatások kerülhetnek veszélybe.
Kis-Szeniczey Kálmán képviselő és ökogazda vette át a szót, aki szintén elmondta, hogy befizeti az iparűzési adó teljes részét a város kasszájába. Azokat a helyi vállalkozókat, akik nem kerültek padlóra a válságban pedig arra kéri, hogy ők is tegyenek így. Természetesen csak akkor, ha ezzel nem veszélyeztetik családjaik megélhetését és alkalmazottjaik állását. Horváthoz hasonlóan Kis-Szeniczey is arra hívta fel a figyelmet, hogy most a városról és a városi intézmények mindennapos működéséről van szó.
„Mi azt szeretnénk elérni, a Veled a Városunkért Egyesület képviselői, hogy a helyi lokálpatrióta szellemiség és a szolidaritás érvényesüljön és biztosítsuk a kormányzati törekvések ellenében a város működését.”
– zárta a sorait Kis-Szeniczey Kálmán.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...