fbpx
12.7 C
Kecskemét
2021. szeptember 24., péntek

FRISS HÍREK

A Heti Hírek Karácsony Gergely március 15-i üzenetével tiszteleg a hősök emléke előtt

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Fővárosiak és Vidékiek, Honfitársaim! De jó volna ma együtt ünnepelni! (…) Persze, aki kokárdát visel itt, a szíve fölött, azok távolról sem idegenek, mert tudjuk egymásról, hogy a legfontosabb dolgokban: a nyelvünkben és a kultúránkban, a múltunkban és a jövőnkben, az örömeinkben és a fájdalmainkban egyek vagyunk. Valódi sorsközösség. Nemzet. Közös haza.

Kedves Barátaim! Egy éve élünk már a járvány, és a válság árnyékában. Egy év. Iszonyú hosszú idő. Különösen hosszú, ha aggodalmakkal és félelmekkel teli, ha csak a bizonytalanság biztos. És nekünk még bírnunk kell, még ki kell tartania az egyre fogyatkozó türelmünknek. Úgy kell észnél lennünk, hogy a szívünk is a helyén van. (…)

Mert ez a járvány, ez a válság nem csak a változás lehetőségét, de a változás kényszerét is megteremtette. Ha nem vesszük ezt tudomásul, akkor nem csak a járvánnyal vívott küzdelmet, de a jövő csatáit is elveszítjük. Az új, a másfajta hétköznapiság kiindulópontja pedig csakis az együttműködés és az együttérzés lehet. Így aztán célja és értelme egy és ugyanaz: az ember. Az embert kell minden cselekvésünk közepébe helyezni. Az ő  biztonságát, az ő egészségét, jólétét és jól létét. De ez nem szólhat  megint csak a kiváltságos kevesekről. Arról a bizonyos felső tízezerről. (…)

Hasonló cikkünk:  Megmérgezték a nagykőrösi Csónakázó tó kacsáit?
Hasonló cikkünk:  Czira Szabolcs az MSZMP-tagságáról: „K*rva nagy haszonnal szálltam ki”

Az olvasható a Lánchíd pillérjén, hogy épült „a nemzet közóhajának megfelelőleg.” A nemzet közóhaja. Súlyos szavak. És gyönyörű szavak. Nemzet és közóhaj. Benne van a történelmünk, benne vagyunk mi magunk. Az egyiket – nemzet – mintha mostanság túlhasználnánk, elfeledve Kölcsey Ferenc igazságát: „Hol sokat beszélnek a hazafiságról, keveset tesznek érte.” (…)

Így végződik az 1848-as 12 pont is. Legyen béke, szabadság és egyetértés. Ha jobban belegondolunk, mi, magyarok mindig ennek a közóhajnak az érdekében lázadtunk, ez vezette forradalmainkat. Ez volt a közóhaj 1848-ban, 1956-ban éppúgy, mint 1989-ben. De van-e, ami jobban leírja az 1989 óta eltelt idő kudarcait, a harmadik köztársaság bukását, hogy még ma is ez a közóhaj. (…)

Mára két Magyarország lett. Ezt látjuk, ezt halljuk. Ezt érezzük a bőrünkön, hogy kettészakadt az ország. Mert módszeresen kettészakították az országot. A régi módszer alapján, ismerjük jól: „Oszd meg és uralkodj”, hergeld az ország egyik felét a másik ellen. Hiszen mindig könnyebb ellenségeket találni, mint megoldásokat. Ezt tették velünk. (…)

Hasonló cikkünk:  Czira Szabolcs az MSZMP-tagságáról: „K*rva nagy haszonnal szálltam ki”

Az a közóhaj, hogy senki sem akarja elveszíteni a hétköznapok békéjét. Az a közóhaj, hogy munkatársakat, barátokat, szülőket és gyerekeket ne fordítson egymással szembe a politika. És talán az is közóhaj, hogy a 48-asok iránymutatása szerint járjunk el, hogy a kioktató szembenállás jegyében ne mondjuk mindenre azt, hogy vagy-vagy. Használjuk többet azt is, hogy és. Mint Eötvös, Deák és Kölcsey. Mert ők sem azt mondták, hogy haza vagy haladás, hanem haza és haladás. (…)

Hasonló cikkünk:  Megmérgezték a nagykőrösi Csónakázó tó kacsáit?

Nincs, nem lehet két Magyarország. Nem vidék vagy Budapest. Csakis vidék és Budapest. Csakis a közös haza. (…)

Kedves Honfitársaim! Vannak példák előttünk, hogyan lehet, hogyan érdemes mindennek nekifogni. Csak vegyük észre őket. Például a Lánchíd történetét. Arról mesél, hogy volt idő, amikor Magyarországon számított a közóhaj. Hogy volt, amikor magánvagyonból a közcél teljesült, nem úgy, mint manapság, amikor közpénzből lesz magánvagyon. Hát, valami ilyesmiről kell szólnia a mi szelíd forradalmunknak!(…)

Legyen béke, szabadság és egyetértés! Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...