fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Az országgyűlési képviselők alapbére mától 107.400 forinttal emelkedik

- Advertisement -
Az országgyűlési képviselők alapbére mától a jelenlegi 1.103.400 forintról 1.210.800 forintra emelkedik, vagyis bruttó 107.400 forinttal. Ebből a választott képviselők – családi adókedvezmények figyelembevétele nélkül – 805.182 forintot kapnak kézhez, a ténylegesen elkölthető nettó bér 71.421 forinttal emelkedik, írja az mfor.hu.
A parlamenti patkóban ülők közül azonban kisebbségben vannak azok, akik ekkora összegért végzik a munkájukat. A képviselői fizetést ugyanis nagyban függ a betöltött pozíciótól, az alapbérre csak azok jogosultak, akik semmilyen más posztot nem töltenek be a parlamentben és a kormányban.
A parlamenti képviselők bérének emelkedését a kormánypárt korábban azzal indokolta, hogy a pedagógusok és más közszférában dolgozók fizetése után a képviselők saját juttatásaikat is kiigazítják.
Az elfogadott változtatások értelmében a képviselői alapbért a mindenkori nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bér háromszorosában határozták meg. Az összeg felülvizsgálatára évente kerül sor februárban, miután a KSH közzétette az előző évre vonatkozó változás mértékét. Ennek következményeként ez sorban már a negyedik alkalom lesz, amikor ennek megfelelően igazítják ki a képviselői fizetéseket.
A béremelés mértéke ezúttal sem lesz elhanyagolható, hiszen a statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint az átlagos bruttó bér 2020-ban 9,7 százalékkal emelkedett. Csak emlékeztetőül: egy évvel ezelőtt 11,4 százalékos emelésnek örülhettek a honatyák és -anyák.

A magyarok fele 200 ezer forintnál is kevesebbet visz haza – így alakult a mediánjövedelem

Néhány napja irtunk arról, hogy a 75 ezer forint különbség az átlagbér és aközött, hogy mennyit keres valójában az átlag magyar. A KSH az átlagbért szokta közzétenni, amit nagyban torzítják a legjobban keresők kiugró számai. Így egy egyszerű példával élve, egy nincstelen magyar és Mészáros Lőrinc átlagvagyona 200 milliárd forint körül alakulna. Ezzel szemben a mediánbér sorba állítja az összes hazai keresetet és azt a pontot jelöli ki, aminél a dolgozók fele többet, a másik fele kevesebbet keres.  Az EU statisztikai hivatala szerint:
egy magyar háztartásban az egy főre jutó nettó mediánjövedelem 156.000 forint volt 2019-ben, ami alig a harmada az Unió átlagnak és Bulgáriát, valamint Romániát megelőzve a 3. legalacsonyabb a tagállamok között.

 

Hasonló cikkünk:  Jelentősen kevesebben adták be jelentkezésüket a felsőoktatási képzésekre, mint tavaly

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...