Biztonságosabb fészkek várják a hazatérő gólyákat

0
A gólyakosár meglehetősen robosztus építmény / Fotó: Molnár László
Mivel a gólyák hosszú évekig használják ugyanazt a fészket, minden évben hozzárakva egy kicsit, így az több mázsás súlyúra is nőhet. Az óriási méretű fészek megbillenhet, megcsúszhat, de az is előfordul, hogy az oszlopfej nem bírja el a nagy súlyt és a fészekanyag mennyiségét kell csökkenteni. Időnként pedig a már meglévő gólyakosarakat is cserélni kell – tájékoztat a Kiskunsági Nemzeti Park.
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az MVM Démász Áramhálózati Kft. most 22 helyszínen tette biztonságosabbá a fehér gólyák fészkeit. A munkák már befejeződtek, hiszen gólyáink folyamatosan érkeznek vissza telelésükből.
22 helyszínen tették biztonságosabbá a fehér gólyák fészkeit a megyében / Fotó: Molnár László
A fehér gólyák elsősorban lakott területek elektromos hálózatának kisfeszültségű oszlopain fészkelnek. A közvetlenül az oszlopfejre épített fészek rendkívül balesetveszélyes, könnyen okozhatja a felnőtt gólyák és a fiókák halálát áramütés. Ráadásul az áramellátást is veszélyezteti. A gólyafészek-emelők (másnéven gólyakosarak) ezt a problémát küszöbölik ki. Az oszlopra szerelt állványokon a madarak a vezetékektől biztonságos távolságban építhetik a fészküket.
A beavatkozásokkal érintett települések: Állampuszta, Akasztó, Bácsalmás Bácsborsód, Balástya, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Fülöpszállás, Gara, Harkakötöny, Harta- Nagykékes, Kisszállás, Mélykút, Nemesnádudvar, Ópusztaszer, Solt, Tázlár, Üllés.