fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. január 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Csomagküldők nevében sms-ben csalnak ki adatokat Kecskeméten is – ne dőlj be!

Az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy olyan sms-üzenetet kaptak, amelyben egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik pedig nem is rendeltek semmit sem. Az sms egy linket tartalmaz, amelyen megnyitva egy kamu csomagküldő weboldal jelenik meg, de ott semmilyen funkció nem érhető el. Szerkesztőségünk egyik tagja tegnap és ma reggel is kapott ilyen üzeneteket különböző telefonszámokról.

Ha a következő számokról kapnának üzenetet: 0620-620-0013 vagy 0630-972-8574 azonnal töröljék, ahogy azokat is, amelyek így kezdődnek: “Megérkezett a csomagja, kovesse nyomon” és egy webcím.  

Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsenek az adathalászok, így az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz – tájékoztatott a csalási kísérletről az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat

1) Minden esetben ellenőrizze, valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja. Ha nem rendelt semmit, akkor pedig azonnal törölje az üzenetet.
2) A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatják a csomagkézbesítés várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.
3) Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be!
4) Az androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése. Ezen kívül célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...