fbpx
6.8 C
Kecskemét
2022. december 10., szombat

FRISS HÍREK

Döntöttek az előválasztás menetrendjéről az ellenzéki pártok elnökei

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés. A kormány- és korszakváltásra
készülő hat ellenzéki párt elnöke februári tanácskozásán hitet tett amellett, hogy a tárgyaló-
asztal helyett a választók kezébe adják a döntést: kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyen Orbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben.

Eszerint immár végérvényesen kijelenthető: mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kiket tartanak a választók alkalmasnak a Fidesz legyőzésére és méltónak a magyarok további képviseletére.

„Az előválasztás a demokrácia valódi ünnepe lesz, ezért azon nemcsak a pártok jelöltjei, de civilek is elindulhatnak, akiknek a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során. A közös kormányzás ugyanis közös felelősséget is jelent.” – írja közös nyilatkozatban a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd.


Az előválasztás időpontját is megjelölték: az előválasztás többhetes folyamata – figyelemmel a koronavírus-járványra –
augusztus közepétől indul, melynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket. Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek
része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is.

Hasonló cikkünk:  Action for Democracy: fantazmagória a titkosszolgálati jelentés
Hasonló cikkünk:  Az Action for Democracy 3 milliárd forintot küldött Magyarországra

Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot. Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki megfelel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek.

„Az alapok megszülettek, Magyarország történetében először országos előválasztásra fog sor kerülni. A választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, de korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot. Az ehhez vezető közös ellenzéki programtervet a pártelnökök már májusban társadalmi vitára fogják bocsátani.” – fogalmaznak az ellenzéki pártok a február 28-án kiadott nyilatkozatukban.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...