Elmarad a tömeges oltás a hétvégén

0
Pexels.com/RF._.studio

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóját György István a miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára azzal kezdte, hogy dezinformációk jelentek meg, ám „a hétre tervezett oltási program ütemesen és jól halad”. Majd elmondta, hogy valóban eltérnek az oltásra regisztráltak által megadott adatok és a kormányzati adatbázis, ezért a hétvégén elmarad a tömeges oltás – írja a 24.hu.

Ez azt a 74 ezer 60 évesnél fiatalabb krónikus beteget érinti, akiket AstraZeneca-vakcinával oltottak volna be, és SMS-ben értesítettek az oltás helyéről és időpontjáról, de mint kiderült, olyanok is kaptak behívót, akiket már beoltottak, sokan pedig több mint száz kilométert utazhattak volna, hogy megkapják a vakcinát. Az államtitkár tőlük elnézést kért, és azt mondta, egy későbbi időpontban, rövidesen megkapják az oltást.

Miután Orbán Viktor a reggeli interjújában elismerte, hogy gondok vannak az oltási rendszerrel, a kormányzati oldalon megjelent a hír, hogy leállítják a tömeges oltást, de aztán ezt a bekezdést hamarosan törölték a napi jelentésből.

György István kitért arra is, hogy ezen a héten körülbelül 400 ezer oltást adtak be, összességében a harmadik helyen állunk az átoltottság tekintetében Európában, tette hozzá. A jövő hétre szintén körülbelül 400 ezer oltás beadását tervezik.

Hasonló cikkünk  Oltásról kaptak értesítőt kecskeméti pedagógusok

Ezután Gál Kristóf az emberek türelmét kérte, amiért még nem jelent meg a csütörtökön bejelentett szigorításokról a kormányrendelet.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az iskolabezárásokról elmondta, hogy április 7-éig tervezik a rendkívüli szünetet.

Sem az iskolákban, sem az óvodákban nem szerveznek gyermekfelügyeletet, az államtitkár ezt azzal magyarázta, hogy csak egy egy hónapig tartó lezárásra készülnek.

A középiskolai felvételeket továbbra is meg lehet tartani személyesen is.

Müller Cecília arról beszélt, hogy egy „drasztikusan növekvő szakaszban” van a járvány. Elmondta, hogy már Magyarországon is nagyon sokan fertőződtek meg a brit mutánssal, de konkrét számot nem mondott.

Az országos tiszti főorvos szerint az idősek oltása nagyon jó ütemben zajlik, ehhez gratulált a háziorvosoknak. Müller azt is mondta, hogy a dél-afrikai és a brazil mutáns különösen veszélyes, de a vakcinagyártók már dolgoznak azon, hogy ezek ellen is megfelelő oltóanyagot fejlesszenek ki.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy mindenki hordja a maszkját és tartsa be a szabályokat, mert „soha nem látott mértékben nő a fertőzöttek száma”. Ugyan nem emelte ki, hogy még soha nem voltak annyira egyszerre lélegeztetőgépen, mint pénteken, de rémisztő adatnak nevezte, hogy már 677 embert kell lélegeztetni.

Hasonló cikkünk  Zsúfolt sor - Olvasónk szerint összeomlott Kecskeméten az oltási rendszer

Müller Cecília is elmondta, amit korábban Kásler Miklós már bejelentett, hogy 12 milliárdból új labort építenek a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Az országos tiszti főorvos elárulta, hogy ez részben kormányzati, részben EU-s pénzből épül.