Hétszázezer brojlercsirke? Óriási mennyiség!

Sőt, ez a szám hamarosan évi 1 millió lesz, ugyanis jelenleg a legutóbbi nyertes ÁTK pályázatnak köszönhetően folyamatban van több tartótér kiépítése is. Az ólak a legmodernebb technológiával lesznek felszerelve, ahogyan a telep többi épülete is

csirkeA baromfitelep a legmodernebb technológiával üzemel – Fotó: Szalai László

Ezekben az ólakban minimális emberi közreműködéssel történik a takarmányozás, a szellőzés szabályozása, a gyógyszer-adagolás, az etetősor és a szellőzőrendszer is automata szenzorokkal van ellátva, illetve beépített mérleg található bennük. Lassan ezt a rendszert is le kell cserélni, ezt a következő ÁTK pályázatban tervezzük, ami jelenleg elbírálás alatt van.

De a pályázatból csak a beruházás felét tudtad finanszírozni. A másik részét önerőből?

Természetesen nem így volt, 120 millió forint hitelt vettem fel, ami 26 évesen elég nagy merészségnek tűnt, de végül minden jól alakult.

Pályázatok és banki hitelek nélkül szinte lehetetlen a mai feltételeknek megfelelő és hatékonyan üzemeltethető beruházásokat megvalósítani.

2008-ban azután másik vállalkozásba is belefogtam. A mezőgazdaság néha nagyon kiszámíthatatlan tud lenni, ezért hoztuk létre a Szalai Gép Kft.-t. Földmunkával, tereprendezéssel, gépi szolgáltatással, építkezések előkészítésével foglalkozik az itt dolgozó 10 alkalmazott.

Jelentős segítséget jelent a baromfitelep kapcsán felmerülő karbantartási problémák orvoslásában is, hogy „házon belül“ meg tudjuk oldani a gondokat. 2010-ben azután ezt a vállalkozást is pályázatból nyert gépekkel tudtuk továbbfejleszteni.

A koronavírus-járvány és a madárinfluenza milyen hatással volt a baromfitelep működésére?

A COVID-19 a tavalyi első hullám során óriási keresletet hozott, ami jelentős árfelhajtó hatással is együtt járt. Mindenki emlékszik még a bevásárlási lázra, amikor mindenki tartalékolni akart, és bizony a csirkehús is a spájzolandó élelmiszerek listájának elején szerepelt. Akkor bármennyi csirkehúst el lehetett adni. Mára egy kicsit változott a kép, ugyanis az őszi korlátozások miatt szinte teljesen lenullázódott az éttermek és a szállodák által felvásárolt mennyiség, emellett a bevásárlási láz sem jelentkezett újra. A dolgozók munkáját szerencsére nem befolyásolta a járvány.

Hasonló cikkünk:  Több mint kétszáz gólyafiókát gyűrűztek meg a nyáron Bács-Kiskunban

tyúk, csirke, baromfi

madárinfluenza komolyabb kihívásokat gördített elénk: tavaly nyáron, a járvány újbóli kitörésekor úgy kellett az egyik 110 000 darabos állományt telepítenünk, hogy le kellett mondanunk az állami kártalanítás lehetőségéről. A szerződések azonban kötöttek, a vállalt mennyiségeket muszáj teljesíteni, így a kb. 90 millió Ft értékű állomány egészségének megőrzése a legfontosabb feladattá vált. Rengeteget költöttünk higiéniai intézkedésekre, és szerencsére nem is ütötte fel a kór a fejét az állományunkban.

Hasonló cikkünk:  Több hete gyűlik a szemét a Csalánosi Parkerdőben, a fenntartó tud a problémáról

Milyen intézkedéseket kell ilyenkor bevezetni?

A dolgozók folyamatosan fertőtlenítenek, a kilépéskor és a belépéskor egyaránt átöltöznek, zuhanyoznak, a járványügyi előírásoknak megfelelő védőöltözetet használnak. A járművek telepre való érkezéskor csak a kerékmosó használata után mehetnek tovább. Én azt gondolom, hogy az állatjóléti és a telephigiéniai támogatásokat azért kapjuk, hogy a szükséges beruházásokat a védekezéshez meg tudjuk tenni. Sok termelő félvállról veszi a fertőzések megelőzéséhez szükséges intézkedések bevezetését és a beruházásokat, de ezzel a többi termelő működését is veszélybe sodorják.

Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

A mostani beruházás során padlófűtés kerül az ólakba, mert a baromfi számára a legfontosabb a folyamatosan meleg közeg. Ezzel egy időben a szalmás almozásról áttérünk a fenyőpelletre, mert jóval kevesebbet szükséges felhasználni belőle, és kevesebb munkaidő-ráfordításra van szükség.

Szintén kivitelezés alatt van a napelemes és hőszivattyús energiarendszerünk. Az istállók szellőzését hőcserélők beépítésével modernizáljuk, aminek köszönhetően a szellőzés során az ólakba kerülő levegő melegebb, mint a kinti hőmérséklet. Ennek óriási a jelentősége a költségek szempontjából, hiszen folyamatosan 32 fokot kell tartanunk, de nem mindegy hogy mínusz 10 fokos vagy 0 fokos levegő kerül az ólba.

Az elbírálás alatt lévő pályázatunk keretében reményeink szerint lehetőségünk lesz egy 1500 négyzetméteres tartótérrel való bővítésre, aminek köszönhetően az éves szinten előállított brojlercsirkék száma 1,3 millió lesz.

Agroinform.hu