Erdélyben már beindult a magyarországi országgyűlési kampány

0
fotó: emnt.org

Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatót Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Kádár Imola, az EMNT nemrég megválasztott sepsiszéki elnöke és Márton Áron, az EMNT sepsiszéki szervezetének alelnöke.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Háromszéken az elmúlt 10 évben több mint 35.000 magyar állampolgárságot szerzett személynek segítettek az EMNT-irodák munkatársai (Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és korábban Kovásznán) az egyszerűsített honosítási eljárásban.

Kádár Imola elmondta: az EMNT-nek országosan és Sepsiszéken is legfőbb prioritása a honosítás és a terephonosítás, hiszen sokan vannak még, akik az elmúlt tíz év során nem kérelmezték a magyar állampolgárságot. Ezen személyeket – a járványhelyzet függvényében – igyekeznek felkeresni, s a kihelyezett honosítási akciók révén szeretnék az emberek lakóhelyeihez közel vinni a honosodás lehetőségét.

Sándor Krisztina rámutatott: 2022 tavaszán országgyűlési választásra kerül sor Magyarországon, mely alkalmával a választói névjegyzékbe regisztrált erdélyi magyar állampolgárok is leadhatják (levél)szavazatukat.

„Érdemes figyelembe venni, hogy a magyar állampolgárság kérelmezése és tényleges megszerzése között 5-6 hónap is eltelhet, ezért szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy aki részt kíván venni a jövő évi anyaországi választáson, az – ha még nem tette meg – idén őszig kérelmezze a magyar állampolgárságot”

– mondta Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: az idei év második felétől regisztrációs kampányba is kezdenek, hogy mindazok, akik még nem kérték felvételüket a magyarországi választói névjegyzékbe, pótolhassák azt. Sándor Krisztina emlékeztetett: az EMNT hálózata két anyaországi országgyűlési választásban és egy népszavazás alkalmával segített a regisztrációban és a levélszavazatok begyűjtésében, valamint biztonságos célba juttatásában, így az EMNT Demokrácia-központok munkatársainak már komoly tapasztalatuk van e munkafolyamatokban is.

emnt.org