Euronews: Mégsem fogadja el az EU a kínai és az orosz oltást a közös igazoláshoz

0
Fotó: Pixabay

Az Euronews értesülése egy csütörtöki, zárt ajtók mögötti megbeszélésről származik, ahol két uniós biztos is erről beszélt – írja a HVG.

Az Euronews birtokába került leirat szerint az Európai Bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász azt mondta: „az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük be, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem”.

Ez Magyarország számára probléma lehet, hiszen ezek szerint azok az emberek, akiket kínai vagy orosz vakcinával oltottak be, nem kapják meg az uniós igazolást addig, ameddig ezek az oltóanyagok nem mennek át az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyási folyamatán. Az orosz Szputnyik V vizsgálata már elindult, a Sinopharm még nem kért engedélyt a készítménye számára.

Hasonló cikkünk  Pedagógus szakszervezetek: minél előbb oltsák be az oktatásban dolgozókat

A jelenlegi tervek szerint az Európai Bizottság jövő hét szerdán hozza nyilvánosságra a közös védettségi igazolás létrehozásáról szóló terveit, ezt a déli tagországok kérésre hozzák létre az utazás megkönnyítése céljából.

Az még egyáltalán nem világos, milyen jogosultságokat ad majd az okmány

Az Európai Parlament vakcinaügyi kontaktcsoportjának egyetlen magyar tagja, Ujhelyi István elmondta, szeretné, ha „egy magyar állampolgárt se érhessen hátrányos megkülönböztetés abból fakadóan, hogy melyik vakcinával oltották be. Ennek biztosítása a kormány kötelessége.”

forrás: HVG