Fényképezés a szavazófülkében

0

Január elején a kormány által benyújtott és a parlamentben a képviselőkkel elfogadtatott salátatörvények között eldugva szerepelt most már törvénnyé vált szabály, amely kimondja a választások idején a szavazófülkében bárki lefényképezheti kitöltött szavazólapját.

Látszatra semmitmondó ez a lehetőség. Ha azonban utánagondolunk nagyon is komoly eszközt ad a Fidesz kezébe. A fideszközeli tulajdonosok kezén lévő nagyobb cégek megmondhatják beosztottjaiknak, munkásaiknak, hogy kire szavazzanak, mert meg fogják nézni, ha kijönnek a fülkéből. Ha nem a Fideszre, akkor ezeket elbocsájtják!
De kisebb városokban, falvakban minden munkaadóval közölhetik, ne számítsanak munkalehetőségre, ha dolgozóikat nem ellenőrzik, és nem jegyzik fel, kire szavaztak. Ezzel akár egymillió szavazatot is nyerhet a Fidesz. A munkahely elvesztése – különösen a falvakban élők esetén – mindennél veszélyesebb. A Fidesznek pedig az élete függ a következő választástól. Már nincs meg – remélhetőleg – a két nagy párt között a „te se piszkálj, én se foglak” szabály. Az elmúlt tíz évben a Fidesz annyira túlhajtotta a korrupciót, olyan hatalmas vagyonokat segített felhalmozni, amit már nem lehet elnézni. Erre elég csak két nem régi példát mondani: A járvány idején történt elbocsájtások kárvallottjainak segítése helyett Mészáros Lőrinc szállodáinak felújítására adott több tíz milliárd forintot és az év végi nagyösszegű pénzjutalmak Fidesz haverok, egyházak részére történt kiosztását említeni, a kitalált „munka alapú” társadalom címszóval. És mindezt az EU pénzéből!

A 2011. április 25-én megjelent és 2012. január 1-én hatályba lépő új Alaptörvénynek az Országgyűléssel foglalkozó 2. cikkelyének (1) pontja szerint: „Az országgyűlési képviselőket
a választópolgárok … közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választáson … választják.”
Vagyis az Alaptörvény egyértelműen kimondja a titkosságot és a választók akaratának szabad kifejezését, ennek biztosítását. Márpedig ha a választókat arra kényszerítik, hogy fényképezzék le a kitöltött szavazólapjukat és mutassák be, akkor az Alaptörvény precíz megfogalmazása nem teljesül.
Ezzel egyértelműen alaptörvény ellenes cselekedet valósul meg. Nem lehet egyszerre „titkos” a szavazás és a másik mondat pedig jóformán felszólít a szavazat fényképes ellenőrzésére.

A választópolgároknak négyévente egyetlen egy alkalmuk lenne arra, hogy akaratukat érvényre juttassák. Amennyiben ezt is elveszi a kormány tőlük, akkor mi értelme van a „választásnak”? Így is a négy év alatt sok olyan dolog történik a kormány jóváhagyásával, sőt irányításával, amit a választást megelőző kampányban elhangzott ígéretekben egyáltalán nem említettek meg.
Az ellenzéki pártok mindegyike elsiklott emellett a nagyon is veszélyes probléma mellett. Pedig ha ez így marad, el tudja dönteni a 2022-es választások sorsát!

Baky Miklós