Ha a védekezés orbáni sikerét a halálesetek számában mérjük, akkor most mi van?

0

A koronavírus második hullámában a következőt mondta Orbán Viktor az állami rádióban (kiemelés tőlünk):

“Én is minden reggel úgy kezdem a napot, hogy megnézem a számokat. Nem szeretek rossz hír postásaként föltűnni, de azt kell mondanom, hogy készüljünk fel arra, hogy lesz ez a szám még magasabb is. Amire azonban elsősorban figyelnünk kell, az a járvány második hulláma idején nem a megbetegedések száma, hanem elsősorban a halálozások száma. Mert most másképpen védekezünk, és ennek a védekezésnek a következtében magasabb a fertőzöttek száma, de sikerülhet alacsonyan tartani a haláleseteknek a számát. Tehát most a védekezésnek a sikerét a halálesetek, illetve a megmentett életek számában tudjuk mérni.” (miniszterelnok.hu)

Nem tudjuk, hogy most miben méri a kormány a sikert, talán a beoltott emberek számában, hiszen jó ideje sulykolja már mindenféle hirdetésben, hogy arányaiban megelőztük Németországot és Ausztriát. Mi viszont megnéztük, hogy a korábban emlegetett halálozási számok tekintetében hogyan áll Magyarország ezekhez az országokhoz képest. Így:

Hasonló cikkünk  A válság közepette milliárdokkal tömi saját érdékeltségeit a kormány
Our World in Data

Sajnos a legfelső, a meredeken felfelé tartó vonal Magyarországot jelzi. Most per pillanat így állunk a millió emberre vetített haláleseteket tekinte. Ausztriát és Németországot egészen lent kell keresni. És lentebb vannak szomszédaink is. A legfrissebb adat szerint egy nap alatt több, mint 250 ember halt meg hazánkban a koronavírus miatt. Soha nem volt ilyen magas még ez a szám. Most ebben sajnos világelsők vagyunk.