Kérdések és válaszok röviden a helyi ingatlanhelyzetről

0

Milyen hatást gyakorol a pandémia az ingatlanpiacra, mennyivel drágábbak a kecskeméti lakások a nagykőrösinél, milyen jellegű és árfekvésű ingatlanok keresettek városunkban? Kérdezz – felelek a helyi ingatlanhelyzetről. A válaszadó Vörös Attila, az Otthon Centrum helyi irodájának vezetője. Az Otthon Centrum a hazai lakóingatlan piac egyik meghatározó szereplője. A hálózat tagjaként nyílt meg 2019-ben Nagykőrösön, a Széchenyi téren lévő iroda. Jelenleg négy aktív kollégával dolgoznak a helyi ingatlan piacon. Beszélgetésünket az irodában terveztük megejteni, de a pandémia miatti szigorú korlátozás közbe szólt, így az internet segített a cikk létrejöttében.

– Kezdjük talán a legfontosabbakkal, vagyis az anyagiakkal. Az utóbbi egy-két évben megugrottak az ingatlanárak. Mikor kezdődött és milyen mértékű volt az emelkedés?
– Országosan az ingatlan áremelkedés 2014 óta folyamatos, de helyi szinten igazán 2017-től kezdődően emelkedett drasztikusan az ingatlanok átlagára. Egyes ingatlan típusoknál akár háromszoros növekedést is tapasztalhattunk az elmúlt években.
– Jelenleg stagnálnak az árak vagy érezhető valamilyen irányú elmozdulás?
– Úgy érezzük, hogy az ügyfelek kivárnak mind a vevő mind pedig az eladó oldalon, ezért jelenleg stagnál a piac.
– Országos és a környező települések viszonylatában Nagykőrös hol helyezkedik el az ingatlan árak tekintetében?
– A két szomszédos településünkhöz – Kecskeméthez és Ceglédhez – képest jóval kedvezőbb a használt ingatlanok ára. Országos viszonylatban a hasonló lélekszámú mezővárosokkal megegyeznek az átlagárak.
– Kecskeméten mennyivel drágábbak a lakások?
– Átlagos lakástípusokat tekintve durván 100.000 Ft/nm árkülönbség mutatkozik a két település között. Természetesen Kecskemét javára.
– Az egy éve tartó járványhelyzet milyen hatást gyakorolt az ingatlanpiacra?
– A pandémia okozta gazdasági hatások a helyi ingatlan piacra jellemzően a lakás árak csökkenését és ezzel egyenes arányban a családi házak árának emelkedését hozta.
– Mennyit lendítettek ezen a szegmensen a kormány intézkedései úgy, mint például az otthonteremtési program, CSOK, babaváró hitel, kamattámogatott lakáshitel?
– A vevő oldalon érezhető a keresletnövekedés, de ez az árakat egyelőre nem befolyásolja.
– Sokan képesek élni a támogatásokkal?
– A lehetőség mindenki számára elérhető, aki a kritériumoknak megfelel. A hozzánk forduló ügyfelek körülbelül 80%-a tud élni valamelyik támogatással.
– Készpénzre vagy inkább hitelre vásárolnak ingatlant?
– Azt tapasztaljuk, hogy az alacsonyabb értékű ingatlanokat jellemzően készpénzre, míg a magasabb értékű ingatlanokat hitel segítségével vásárolják meg ügyfeleink.
– A vételárak nagy részét a készpénz teszi ki és hitellel csak kis mértékben pótolnak vagy a minimális önerőt egészítik ki komolyabb összegű hitellel?
– Az állami támogatások közül sokan az önerőt a babaváró kölcsönből fedezik, így sok esetben nem derül ki, hogy az önerő miből állt rendelkezésükre.
Mivel az ingatlan átlagárak nem túl magasak, ezért jellemzően az önerőt pótolják kisebb hitelösszeggel.
– A járvány visszavetette a hitelfelvételi kedvet?
– Nem! A kedvet nem, a lehetőséget viszont igen, ugyanis több esetben a munkahelyek megszűnése miatt kevesebben tudnak megfelelni az egyre szigordó banki kritériumoknak.
– Nőtt-e a hitel ügyintézési idő?
– Nincsenek fennakadások. A pandémiás helyzet okozta szigorítások nem érintik a pénzügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat, a bankok tevékenységét. Az ügyvédek és a közjegyzők is zavartalanul folytathatják munkájukat.
– Milyen jellegű és árfekvésű házak keresettek Nagykőrösön?
– Jellemzően a 90-100 nm alapterületű, háromszobás családi házakat keresik 15 millió forintig.
– A meghirdetett árhoz képest hogyan alakul az eladási ár? Mennyit lehet/szoktak alkudni?
– Az alku mértéke családi házak esetében 8-10%, lakás árak tekintetében 3-5%.
– Mennyi idő alatt cserél gazdát egy ház vagy egy lakás?
– Ideális esetben 6 hónap egy családi ház és három hónap egy lakás értékesítése. Természetesen meghatározó tényező, hogy piaci áron legyen egy ingatlan.
– És a legrövidebb idő, melyen belül sikerült eladni egy ingatlant?
– A megbízáskötéstől az adás-vételi szerződésig számítva három nap volt a legrövidebb idő.
– Mi az, amit nehéz eladni?
– Nagykőrös viszonylatában a mindenki számára jólismert nagypolgári, nagy alapterületű, nagy belmagasságú, felújítandó vagy sok esetben  már romos épületek értékesítése nehéz feladat. A mostani szakipari árak mellett olcsóbban lehet újat építeni, mint ezeket felújítani.
– Mire kell leginkább figyelnie a vevőnek ingatlan vásárláskor?
– Minden szempontból körültekintőnek kell lennünk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni. Legyen szó hiteligénylésről, az ingatlan műszaki állapotáról vagy akár a tulajdon jogviszony ellenőrzéséről.
– Eladás előtt érdemes-e felújítani?
– Az ügyfelek jellemzően érzelmi alapon döntenek, ezért fontos az ingatlanok esztétikai állapota. Nagy felújításba nem érdemes fogni, de egy tisztasági festés az eladhatóságot optimalizálja.
– Mit foglal magába az ingatlaniroda szolgáltatása, miben segít az ügyfeleknek?
– Irodánk teljeskörű szolgáltatást nyújt ügyfeleinknek az ingatlan bemutatástól kezdve a birtokba adásig és közmű átírásig.
– Miért jó, miért előnyös ingatlanirodához fordulni, ha valaki eladni vagy vásárolni szeretne?
– Elsősorban a biztonság az, amiért az ügyfeleink megkeresnek minket, akár egy már kisiklott vásárlás után, ahol esetleg már anyagi kár is érte őket. Az ingatlan árának meghatározásától kezdve a teljes folyamat lebonyolítását vállaljuk, mind az eladó mind a vevő részére, valamint szinkronban intézzük a banki és a jogi részt, így munkánkra garanciát tudunk vállalni. Fontos szempont irodánk számára, hogy kimondottan csak szakirányú (OKJ ingatlanközvetítő) végzettséggel rendelkező kollégákkal dolgozzunk együtt.

Hasonló cikkünk  Szerelmi bánatában kocsikázott, és döntött ki oszlopot a Piaristák terén

Balla Kriszta