fbpx
18.2 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Kérdések és válaszok röviden a helyi ingatlanhelyzetről

- Advertisement -

Milyen hatást gyakorol a pandémia az ingatlanpiacra, mennyivel drágábbak a kecskeméti lakások a nagykőrösinél, milyen jellegű és árfekvésű ingatlanok keresettek városunkban? Kérdezz – felelek a helyi ingatlanhelyzetről. A válaszadó Vörös Attila, az Otthon Centrum helyi irodájának vezetője. Az Otthon Centrum a hazai lakóingatlan piac egyik meghatározó szereplője. A hálózat tagjaként nyílt meg 2019-ben Nagykőrösön, a Széchenyi téren lévő iroda. Jelenleg négy aktív kollégával dolgoznak a helyi ingatlan piacon. Beszélgetésünket az irodában terveztük megejteni, de a pandémia miatti szigorú korlátozás közbe szólt, így az internet segített a cikk létrejöttében.

– Kezdjük talán a legfontosabbakkal, vagyis az anyagiakkal. Az utóbbi egy-két évben megugrottak az ingatlanárak. Mikor kezdődött és milyen mértékű volt az emelkedés?
– Országosan az ingatlan áremelkedés 2014 óta folyamatos, de helyi szinten igazán 2017-től kezdődően emelkedett drasztikusan az ingatlanok átlagára. Egyes ingatlan típusoknál akár háromszoros növekedést is tapasztalhattunk az elmúlt években.
– Jelenleg stagnálnak az árak vagy érezhető valamilyen irányú elmozdulás?
– Úgy érezzük, hogy az ügyfelek kivárnak mind a vevő mind pedig az eladó oldalon, ezért jelenleg stagnál a piac.
– Országos és a környező települések viszonylatában Nagykőrös hol helyezkedik el az ingatlan árak tekintetében?
– A két szomszédos településünkhöz – Kecskeméthez és Ceglédhez – képest jóval kedvezőbb a használt ingatlanok ára. Országos viszonylatban a hasonló lélekszámú mezővárosokkal megegyeznek az átlagárak.
– Kecskeméten mennyivel drágábbak a lakások?
– Átlagos lakástípusokat tekintve durván 100.000 Ft/nm árkülönbség mutatkozik a két település között. Természetesen Kecskemét javára.
– Az egy éve tartó járványhelyzet milyen hatást gyakorolt az ingatlanpiacra?
– A pandémia okozta gazdasági hatások a helyi ingatlan piacra jellemzően a lakás árak csökkenését és ezzel egyenes arányban a családi házak árának emelkedését hozta.
– Mennyit lendítettek ezen a szegmensen a kormány intézkedései úgy, mint például az otthonteremtési program, CSOK, babaváró hitel, kamattámogatott lakáshitel?
– A vevő oldalon érezhető a keresletnövekedés, de ez az árakat egyelőre nem befolyásolja.
– Sokan képesek élni a támogatásokkal?
– A lehetőség mindenki számára elérhető, aki a kritériumoknak megfelel. A hozzánk forduló ügyfelek körülbelül 80%-a tud élni valamelyik támogatással.
– Készpénzre vagy inkább hitelre vásárolnak ingatlant?
– Azt tapasztaljuk, hogy az alacsonyabb értékű ingatlanokat jellemzően készpénzre, míg a magasabb értékű ingatlanokat hitel segítségével vásárolják meg ügyfeleink.
– A vételárak nagy részét a készpénz teszi ki és hitellel csak kis mértékben pótolnak vagy a minimális önerőt egészítik ki komolyabb összegű hitellel?
– Az állami támogatások közül sokan az önerőt a babaváró kölcsönből fedezik, így sok esetben nem derül ki, hogy az önerő miből állt rendelkezésükre.
Mivel az ingatlan átlagárak nem túl magasak, ezért jellemzően az önerőt pótolják kisebb hitelösszeggel.
– A járvány visszavetette a hitelfelvételi kedvet?
– Nem! A kedvet nem, a lehetőséget viszont igen, ugyanis több esetben a munkahelyek megszűnése miatt kevesebben tudnak megfelelni az egyre szigordó banki kritériumoknak.
– Nőtt-e a hitel ügyintézési idő?
– Nincsenek fennakadások. A pandémiás helyzet okozta szigorítások nem érintik a pénzügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat, a bankok tevékenységét. Az ügyvédek és a közjegyzők is zavartalanul folytathatják munkájukat.
– Milyen jellegű és árfekvésű házak keresettek Nagykőrösön?
– Jellemzően a 90-100 nm alapterületű, háromszobás családi házakat keresik 15 millió forintig.
– A meghirdetett árhoz képest hogyan alakul az eladási ár? Mennyit lehet/szoktak alkudni?
– Az alku mértéke családi házak esetében 8-10%, lakás árak tekintetében 3-5%.
– Mennyi idő alatt cserél gazdát egy ház vagy egy lakás?
– Ideális esetben 6 hónap egy családi ház és három hónap egy lakás értékesítése. Természetesen meghatározó tényező, hogy piaci áron legyen egy ingatlan.
– És a legrövidebb idő, melyen belül sikerült eladni egy ingatlant?
– A megbízáskötéstől az adás-vételi szerződésig számítva három nap volt a legrövidebb idő.
– Mi az, amit nehéz eladni?
– Nagykőrös viszonylatában a mindenki számára jólismert nagypolgári, nagy alapterületű, nagy belmagasságú, felújítandó vagy sok esetben  már romos épületek értékesítése nehéz feladat. A mostani szakipari árak mellett olcsóbban lehet újat építeni, mint ezeket felújítani.
– Mire kell leginkább figyelnie a vevőnek ingatlan vásárláskor?
– Minden szempontból körültekintőnek kell lennünk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni. Legyen szó hiteligénylésről, az ingatlan műszaki állapotáról vagy akár a tulajdon jogviszony ellenőrzéséről.
– Eladás előtt érdemes-e felújítani?
– Az ügyfelek jellemzően érzelmi alapon döntenek, ezért fontos az ingatlanok esztétikai állapota. Nagy felújításba nem érdemes fogni, de egy tisztasági festés az eladhatóságot optimalizálja.
– Mit foglal magába az ingatlaniroda szolgáltatása, miben segít az ügyfeleknek?
– Irodánk teljeskörű szolgáltatást nyújt ügyfeleinknek az ingatlan bemutatástól kezdve a birtokba adásig és közmű átírásig.
– Miért jó, miért előnyös ingatlanirodához fordulni, ha valaki eladni vagy vásárolni szeretne?
– Elsősorban a biztonság az, amiért az ügyfeleink megkeresnek minket, akár egy már kisiklott vásárlás után, ahol esetleg már anyagi kár is érte őket. Az ingatlan árának meghatározásától kezdve a teljes folyamat lebonyolítását vállaljuk, mind az eladó mind a vevő részére, valamint szinkronban intézzük a banki és a jogi részt, így munkánkra garanciát tudunk vállalni. Fontos szempont irodánk számára, hogy kimondottan csak szakirányú (OKJ ingatlanközvetítő) végzettséggel rendelkező kollégákkal dolgozzunk együtt.

Hasonló cikkünk:  Horváth Krisztofer, a KTE futballistája a hatodik legértékesebb NB I-es játékos a CIES-nél

Balla Kriszta

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...