fbpx
12.7 C
Kecskemét
2021. szeptember 24., péntek

FRISS HÍREK

Kitolják a kijárási tilalmat és a boltok nyitvatartását

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő elmondta: az operatív törzs ülésén meghallgatta a szakembereket, a kérdés nem az, hogy mikor tetőzik a harmadik hullám, hanem hogy onnan mikor tudunk elmozdulni a javulás irányába. Várhatóan a „plató”, a tetőzés elhúzódó lesz.

Orbán Viktor közölte: az elmúlt napon 275 koronavírusos vesztette életét, 11823 beteget ápolnak kórházban, 1480 személy van lélegeztetőgépen. 

Szavai szerint tartalékokkal „nem állunk rosszul”. 10 343 tartalék ágy és 1690 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, ami a kapacitások nagyjából fele. Élőerőből is van tartalék, de ez véges. Eddig 500-an jelentkeztek önkéntesnek.

A fiatalokat arra kérte, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat, egyre több fiatalt támad meg a brit mutáció, ami háromszor fertőzőbb. Nem csak az idősebbek, hanem saját maguk miatt is oda kell figyelniük az előírásokra.

A nagyhétre várható korlátozásokkal kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: az elsődleges eszköz az oltás, de azért nem tudnak több embert beoltani, mert nincs elég vakcina. Azonban a többi európai ország sokkal rosszabban áll a beadható vakcinák számában.

Nincs kétségem afelől, hogy Magyarországon szabad nyarunk lesz

– mondta a miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy az EU hibázott, amikor nem engedte, hogy a tagországok saját maguk szerezzék be az oltóanyagot. Szerinte az EU-t csak az ár érdekelte, pedig jobb lett volna, ha inkább arra fókuszálnak, hogy egyáltalán legyen vakcina. Kiemelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a keleti vakcinák beszerzésében tanúsított eredményeit.

Hasonló cikkünk:  Direkt36: Oltással akarta elkerülni Orbán a kórházi drámákat. Végül csak eltitkolni tudta azokat
Hasonló cikkünk:  Ujhelyi Kecskeméten: Elindul a magyar kormány ellen a jogállamisági vizsgálat

400 ezer vakcina van kint, amivel oltunk, az oltottak száma elérte az 1,8 milliót, csaknem 600 ezer ember pedig már a második oltást is megkapta., mondta a kormányfő. Raktárban van 250 ezer Szputnyik-vakcina, de ezeket még ellenőrizni kell, ez több napot vagy hetet is igénybe vehet.

Kitolják a kijárási tilalmat és a boltok nyitvatartását

Az operatív törzs ülésén szóba került a boltok és a szolgáltatások helyzete, de Orbán Viktor szerint egyértelmű volt a járványügyi szakemberek véleménye. Amíg ilyenek a számok, addig nem lehet nyitni. A boltokban 10 négyzetméteren egy vásárló lehet, emiatt sorok lehetnek a boltok előtt. Emiatt azonban kell nyitva lenni, ezért azt gondoljuk, hogy a kijárási korlátozást este 8-ról 10 órára tolhatjuk ki, az üzletek nyitvatartását pedig hétről kilenc órára hosszabbíthatjuk meg, tette hozzá.

Hasonló cikkünk:  Átengedte Karácsony Fudan-népszavazási kezdeményezését a választási bizottság

A Pfizerrel és a Modernával be lehet oltani a várandós nőket,

közölte a kormányfő és arra kérte a kismamákat, hogy keressék fel orvosaikat, be fogják oltani őket. A regisztrált 65 év felettiek beoltására a nagyhéten vagy az azt követő héten kerülhet sor.

Az iskolák esetében 102 ezer iskolai dolgozóról beszélünk, közülük eddig 20 ezret oltottak be. A többiek április 10-ig kaphatják meg az első oltást, majd nyolc-kilenc nap várakozás után van esély arra, hogy az iskolák, óvodák április 19-én kinyithatnak.

A kormányfő arra kérte a hallgatókat, hogy Müller Cecília napi tájékoztatására hallgassanak. Folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok, Müller Cecília naponta elmondja az aktuális információkat, péntekenként pedig a miniszterelnök számol be a heti helyzetről. Az ezekkel ellentétes híreknek nem kell hitelt adni. Orbán Viktor szerint kakofónia uralkodik, ha valaki  felmegy a közösségi térbe, tapasztalhatja ezt, ráadásul a „kütyük” felerősítik a hangokat.

Hasonló cikkünk:  Élőben követheti, ahogy egy robot többezerszer tölti ki a nemzeti konzultációt

Lesznek és még nyáron is lehetnek olyan szolgáltatások, rendezvények, melyekre csak oltási kártyával lehet majd bemenni. Jó esély van arra, hogy az EU-ban elsőként legyen lehetőségünk szabadon élni, fogalmazott a miniszterelnök.

24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...